Verkkouutiset

Akavan Fjäder: Tätä hallitus odottaa järjestöiltä kesäkuussa

Akavassa uskotaan, että liitot voivat päästä paikallisessa sopimisessa eteenpäin hallituksen toivomalla tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) muistuttaa liittojen neuvotteluratkaisun täyttävän suurimman osan hallituksen helmikuun puolivälissä asettamista paikallisen sopimisen tavoitteista.

– Me olemme vastanneet neljään näistä viidestä kysymyksestä. Se joka on auki, on tuo toisin sopiminen palkoista ja työajoista, Fjäder kommentoi Verkkouutisille.

Niin kutsutun Suomen mallin osalta Fjäder otaksuu vientialojen muodostavan tulevan palkkaratkaisun perustan.

– Nythän on niin, että vienti tekee ensimmäiset työehtosopimukset, ja se varmaan johtaa siihen, että se on myös se pohja.

Sture Fjäder toteaa kilpailukykysopimuksen ja sen tukemisen olevan osoitus siitä, että työmarkkinajärjestöjen luottamus toisiinsa sekä järjestöjen ja maan hallituksen välinen luottamus ovat kasvaneet.

Akavassa uskotaan, että kasvaneella luottamuksella voidaan päästä hallituksen toivomalla tavalla eteenpäin myös paikallisen sopimisen edistämisessä, kun liitot nyt alkavat neuvotella siitä keskenään.

Hallituksen mukaan yhteiskuntasopimuksen onnistumista arvioidaan ensi kertaa kesäkuussa. Silloin katsotaan, onko sopimus ja paikallinen sopiminen onnistuttu tuomaan työehtosopimuksiin.

– Väitän, että jos tämä saadaan sataprosenttisesti maaliin ja paikallista sopimista aidosti edistettyä, niin kyllä tuossa vihjataan, että hallitus tukee silloin ostovoimaa veronalennuksilla, Sture Fjäder toteaa.

– Tietenkään he eivät tässä vaiheessa kuittaa sitä, koska sopimus on saatava ensin maaliin.

Hallituksella on Fjäderin mukaan tarve tukea ostovoimaa.

– Mutta ei se sitä tee, jos tästä sopimuksesta tulee suutari.

Fjäderin mukaan keskusjärjestöjen on nyt paimennettava jäsenliitot toteuttamaan sopimusta.

– Ainakin minä aion huolehtia siitä, että kaikilla meidän sopimusaloilla toteutetaan paikallista sopimista, mistä tuossa on sovittu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)