Akavan Fjäder: Tätä hallitus odottaa järjestöiltä kesäkuussa

Akavassa uskotaan, että liitot voivat päästä paikallisessa sopimisessa eteenpäin hallituksen toivomalla tavalla.

  • LKS 20160229 Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoi Akavan hallituksen kokouksesta Helsingissä maanantaina 29. helmikuuta 2016. Työmarkkinajärjestöt pääsivät maanantain vastaisena yönä yhteisymmärrykseen yhteiskuntasopimuksen päälinjoista. 
 LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

    ()

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) muistuttaa liittojen neuvotteluratkaisun täyttävän suurimman osan hallituksen helmikuun puolivälissä asettamista paikallisen sopimisen tavoitteista.

– Me olemme vastanneet neljään näistä viidestä kysymyksestä. Se joka on auki, on tuo toisin sopiminen palkoista ja työajoista, Fjäder kommentoi Verkkouutisille.

Niin kutsutun Suomen mallin osalta Fjäder otaksuu vientialojen muodostavan tulevan palkkaratkaisun perustan.

– Nythän on niin, että vienti tekee ensimmäiset työehtosopimukset, ja se varmaan johtaa siihen, että se on myös se pohja.

Sture Fjäder toteaa kilpailukykysopimuksen ja sen tukemisen olevan osoitus siitä, että työmarkkinajärjestöjen luottamus toisiinsa sekä järjestöjen ja maan hallituksen välinen luottamus ovat kasvaneet.

Akavassa uskotaan, että kasvaneella luottamuksella voidaan päästä hallituksen toivomalla tavalla eteenpäin myös paikallisen sopimisen edistämisessä, kun liitot nyt alkavat neuvotella siitä keskenään.

Hallituksen mukaan yhteiskuntasopimuksen onnistumista arvioidaan ensi kertaa kesäkuussa. Silloin katsotaan, onko sopimus ja paikallinen sopiminen onnistuttu tuomaan työehtosopimuksiin.

– Väitän, että jos tämä saadaan sataprosenttisesti maaliin ja paikallista sopimista aidosti edistettyä, niin kyllä tuossa vihjataan, että hallitus tukee silloin ostovoimaa veronalennuksilla, Sture Fjäder toteaa.

– Tietenkään he eivät tässä vaiheessa kuittaa sitä, koska sopimus on saatava ensin maaliin.

Hallituksella on Fjäderin mukaan tarve tukea ostovoimaa.

– Mutta ei se sitä tee, jos tästä sopimuksesta tulee suutari.

Fjäderin mukaan keskusjärjestöjen on nyt paimennettava jäsenliitot toteuttamaan sopimusta.

– Ainakin minä aion huolehtia siitä, että kaikilla meidän sopimusaloilla toteutetaan paikallista sopimista, mistä tuossa on sovittu.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.