Verkkouutiset

Kahdeksan miljardia muovikassia jätteeksi vuosittain – menoa hillittävä

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona ehdotuksen, jonka mukaan jäsenmaiden on vähennettävä kaikkein eniten käytettyjen ja saastuttavimpien muovikassien käyttöä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2019 mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mepit suosittelevat ratkaisuksi verojen ja maksujen sekä erilaisten rajoitusten käyttämistä. Muovikassijäte on merkittävä ympäristöongelma, joka vahingoittaa erityisesti vesistöjä ja vesiekosysteemejä.

– Sääntöjen tavoitteena on vähentää muovipussien käyttöä ja jätteiden määrää ottamalla käyttöön sitovat vähennystavoitteet. Kuten edelläkävijämaat ovat osoittaneet, muovipussien käyttöä voidaan vähentää helposti yhtenäisin toimin, totesi asiaa koskevan mietinnön esittelijä, vihreiden meppi Margrete Auken Tanskasta.

Ehdotuksen mukaan EU-maiden on puolitettava kevyiden muovikassien määrä vuoteen 2017 mennessä ja vähennettävä niiden käyttöä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2019 mennessä vuoteen 2010 verrattuna.

Vähennystavoitteeseen pääsemiseksi europarlamentti ehdottaa verojen, erilaisten maksujen sekä markkinoille saattamista koskevien rajoitusten tai kieltojen käyttöä, jotta kaupat vähentäisivät ilmaisten muovikassien tarjoamista.

Tästä poikkeuksena ovat elintarvikkeiden, kuten raa’an lihan, kalan ja maitotuotteiden, kääreinä käytettävät erittäin kevyet muovipussit.

Jäsenvaltioiden on korvattava kuivien pakkaamattomien elintarvikkeiden, kuten hedelmien, vihannesten ja makeisten, kääreinä käytetyt muovikassit vuoteen 2019 mennessä kierrätyspaperista tehdyillä pusseilla tai muovipusseilla, jotka ovat biohajoavia ja kompostoitavia.

Vuonna 2010 jokaisen EU:n kansalaisen arvioidaan käyttäneen 198 muovipussia. Näistä noin 90 prosenttia oli kevyitä muovipusseja, joita käytetään harvemmin uudestaan verrattuna paksumpiin muovikasseihin ja jotka päätyvät herkemmin jätteeksi.

Komission arvion mukaan vuonna 2010 EU:ssa päätyi jätteeksi yli kahdeksan miljardia muovipussia

Nykyisen parlamentin tekemä valmistelutyö siirtyy seuraavalle toukokuussa valittavalla parlamentille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)