Europarlamentti rajoittaisi antibioottien käyttöä maataloudessa

Euroopan parlamentti haluaa rajoittaa antibioottien käyttöä maatalouseläimillä, koska bakteerien vastustuskyky antibiootteja vastaan kasvaa.

  • LKS 20150716 Ulkokanalatuotanto on edelleen harvojen käsissä. Kanoja ulkoaitauksessa kanalassa Heikki ja Outi Tuomisen tilalla Somerolla keskiviikkona 15. heinäkuuta 2015. LEHTIKUVA / ALEKSI TUOMOLA

    Monille lääkkeille resistentti salmonella jatkaa leviämistään ympäri Eurooppaa.

    ()

– Maailman terveysjärjestö on varoittanut meitä antibioottien jälkeisestä aikakaudesta, jolloin antibioottiresistenssi aiheuttaa enemmän kuolemia kuin syöpä. On siis korkea aika toimia ja puuttua ongelman perimmäisiin syihin, mietinnön esittelijä, keskustaoikeiston EPP:n edustaja Françoise Grossetête sanoi parlamentin istunnossa torstaina.

Hänen mukaansa antibioottiresistenssin torjumisen on alettava maatiloilta.

– Haluamme kieltää antibioottien puhtaasti ennaltaehkäisevän käytön, rajoittaa antibioottien ryhmäkohtaista käyttöä erityistapauksiin, ja kieltää ihmisille tarkoitettujen erityisen tärkeiden antibioottien käytön eläimillä. Haluaisimme myös kieltää antibioottien, rokotuksien ja psykotrooppisten tuotteiden myynnin verkossa, Grossetête lisäsi.

Eläinlääkkeitä ei saisi missään tapauksessa käyttää heikon eläintenhoidon kompensointiin tai parantamiseen, parlamentin jäsenet korostavat. Mepit kannattavat mikrobilääkkeiden ennaltaehkäisevän käytön rajoittamista siten, että niitä käytetään vain yksittäisiin eläimiin ja vain silloin, kun eläinlääkäri on suositellut niiden käyttöä.

Mikrobilääkeresistenssin estämiseksi uuden lain myötä komissiolle annettaisiin toimivalta nimetä ne mikrobilääkkeet, joita käytettäisiin ainoastaan ihmisten hoitoon.

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus ECDC varoitti vastikään, että bakteerit, joita esiintyy ihmisissä, ruuassa ja elämissä, näyttävät tulevan koko ajan vastustuskykyisemmiksi käytetyimpiä antibiootteja vastaan.

Tutkijat kertovat, että kampylobakteerilla on todella korkea vastustuskyky siprofloksasiinille, joka on tärkeä antibiootti ihmisten infektioiden hoidossa. Näin ollen tehokkaiden hoitomuotojen vaihtoehdot ruokaperäisten infektioiden hoidossa ovat vähentyneet. Monille lääkkeille resistentti salmonella jatkaa leviämistään ympäri Eurooppaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.