Kokoomuksen Virolainen vaatii unionia seisomaan arvojensa takana

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) on huolissaan Puolan viimeaikaisesta oikeusvaltio- ja demokratiakehityksestä.

  • LKS 20150711 // LKS 20150508  Valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen suuren valiokunnan kokouksessa Pikkuparlamentissa Helsingissä, 8. toukokuuta 2015

 STR / LEHTIKUVA Roni Rekomaa

    Anne-Mari Virolainen.

    ()

Hallitusta johtava laki ja oikeus -puolue (PiS) sai viime viikolla parlamentissa läpi lain, joka antaa valtiovarainministeriölle valtuuden nimittää ja erottaa julkisesti rahoitettujen radio- ja televisiokanavien johtajat.

Tämä oli jatkoa loppuvuodesta hyväksytylle tuomioistuinten riippumattomuutta rajoittavalle laille.

Anne-Mari Virolainen vaatii EU:ta tuomitsemaan Puolan hallituksen toimet ja harkitsemaan konkreettisia toimenpiteitä.

- Tämä on tiedotusvälineiden vapauden todella vaarallista rajoittamista ja vastoin eurooppalaisia arvoja. Ei riitä, että Unkari on ottanut valtavia taka-askeleita demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa, vaan nyt joukkoon näyttää liittyneen Puola, Virolainen sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa EU:n olisi nyt seistävä arvojensa takana ja ottaa ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 2014 hyväksytty oikeusvaltiomekanismi, jonka nojalla jatkuvasti oikeusvaltioperiaatetta tai muita EU:n keskeisiä periaatteita loukkaava jäsenmaa voidaan pidättää väliaikaisesti äänioikeudesta unionin huippukokouksissa.

- EU:lla on hampaat tällaisia tilanteita varten, mutta sen on uskallettava käyttää niitä, Virolainen vaatii.

EU-komissio keskustelee Puolan tilanteesta kokouksessaan keskiviikkona.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.