Verkkouutiset

EU-komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan

Päätöksen taustalla on Puolan suunnittelema lakiuudistus, joka antaisi maan oikeusministerille oikeuden nimittää ja erottaa korkeimman oikeuden tuomareita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission mukaan Puola toimii unionin oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti ja käynnistää sitä vastaan rikkomusmenettelyn. Komissio kertoi asiasta tiedotteessaan.

EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermans on myös kutsunut Puolan ulkoministerin ja oikeusministerin tapaamiseen Brysseliin, tavoitteenaan etsiä ratkaisua tilanteeseen.

– Komission käsi on edelleen ojennettuna Puolan suuntaan ja toiveissamme on rakentava dialogi, Timmermans sanoi.

Euroopan komissio teki päätöksen rikkomusmenettelyn aloittamisesta keskiviikkona. Rikkomusmenettely päätettiin aloittaa välittömästi, kun laki yleisten tuomioistuinten järjestämisestä julkaistaan. Julkaisu tapahtui aiemmin tänään.

Komissio esitti keskiviikkona Puolan viranomaisille osoitetussa oikeusvaltiosuosituksessa Puolan oikeuslaitoksen suunniteltua uudistusta koskevat vakavat huolenaiheensa.

Komissio pyytää muuan muassa, että Puolan viranomaiset eivät toteuttaisi toimenpiteitä korkeimman oikeuden tuomareiden erottamiseksi tai eläkkeelle pakottamiseksi. Jos tällainen toimenpide toteutettaisiin, komissio olisi valmis aloittamaan 7 artiklan mukaiseen menettelyn, jossa ministerineuvosto voi jäsentensä neljän viidesosan enemmistöllä antaa EU:n virallisen varoituksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)