Verkkouutiset

EU julkisti tupakkadokumentteja, mutta sensuroi lähes joka sanan

Komissio luovutti kansalaisjärjestölle sen pyytämät paperit, mutta peitti 95 prosenttia tekstistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komissio on julkistanut tupakka-aiheisia dokumentteja, jotka koskevat komission ja Yhdysvaltain käymiä TTIP-vapaakauppaneuvotteluja. Komissio on kuitenkin peittänyt tekstistä tietoja, jotka uhkaavat ”kansainvälisiä suhteita ja yrityssalaisuuksia”. Enimmillään komissio on sensuroinut noin 95 prosenttia tekstistä.

Tietojen julkistamista vaati kansalaisjärjestö Corporate Europe Observatory (CEO), joka ilmoittaa valvovansa komission ja lobbareiden välisiä suhteita. CEO pyysi papereiden julkistamista vuosina 2014 ja 2015.

CEO perustelee dokumenttien julkistamista toteamalla, että kansalaisilla on oikeus tietää komission ja tupakkateollisuuden väliset suhteet. Se muistuttaa myös, että Kansainvälinen terveysjärjestö WHO edellyttää läpinäkyvyyttä tupakkaa koskevissa kysymyksissä.

Dokumenttien mukaan komission edustaja on tänä vuonna tavannut tupakkayhtiö Philip Morrisin edustajan. Tapaamismuistiosta on kuitenkin peitetty mustalla palkilla tapaamisen päivämäärä, osapuolet ja käsiteltävät asiat.

Vastaavalla tavalla on kuvattu komission ja British American Tobacco -järjestön edustajien tapaaminen. 14-sivuisesta dokumentista voi lukea ainoastaan osapuolten nimet ja tiedon siitä, että tapaaminen on todella tapahtunut. Kaikki muu on peitetty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)