Verkkouutiset

Kokoomuksen Eero Suutari ihmettelee Kainuun kielteisiä väitteitä valinnanvapaudesta

Kansanedustaja, Kainuun Liiton maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja Eero Suutari ihmettelee Kainuun sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän tiedotetta valinnanvapauslaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eero Suutari kummeksuu tiedotteen kielteisiä väitteitä valinnanvapaudesta sekä hallinto- ja päätösvaltakeskeisyyttä.

– Mihin asiakas on unohtunut? Eikö Kainuu ole kiinnostunut lainkaan maakunnan asukkaiden saamista palveluista, niiden saatavuudesta ja laadusta, Suutari kysyy.

Hän torjuu väitteen, jonka mukaan valinnanvapaus johtaisi nykyisten palvelujen hajaantumiseen ja heikentymiseen sekä kustannusten nousuun.

– Valinnanvapaudessa ei ole mitään sellaista mekanismia, joka hajauttaisi palveluita verrattuna nykyiseen. Ensi vaiheessa on todennäköistä, että perustason palveluiden kustannukset nousevat, koska palveluiden saatavuus paranee. Pitkällä tähtäimellä jonojen lyheneminen, oikea-aikainen hoito ja paremmat hoitoketjut säästävät kuitenkin sekä julkisia resursseja että ihmisten terveyttä, Suutari sanoo.

Hän toteaa myös, että maakunnan julkinen ja vahva vastuu palveluiden järjestämisestä ei ole myöskään katoamassa. Päätösvalta siirtyy kunnilta maakunnille, eikä asiakkaan valinnanvapaus kavenna maakunnan valtaa.

Huoli maakuntien lisäresursointitarpeista ja maakunnan viimesijaisesta vastuusta on myös Suutarin mielestä turha.

Hän muistuttaa, että maakunnalla on tulevaisuudessa vastuu palveluiden järjestämisestä, kun tähän asti vastuu on ollut kunnilla. Vastuu siirtyykin nyt isommille hartioille, eikä mikään vastuun määrässä muutu.

Sote- ja maakuntauudistuksen tiedotteessa kritisoitiin myös luottamushenkilöiden päätösvallan kaventumista yhtiöittämisen takia.

– Yhtiöittäminen ei ole julkisessa hallinnossa ja palveluissa uusi asia. Se on ollut tähänkin asti välttämättömyys silloin, kun julkisen palvelun tuottaja kilpailee markkinoilla. Vastuu onkin edelleen julkisen vallan ja päättäjien käsissä, eikä tuottajan yhtiömuoto ole siinä ratkaiseva, Suutari toteaa.

Lakiluonnoksessa on myös varattu siirtymäaikaa yhtiöittämiselle.

Suutari painottaa, että valinnanvapaus parantaa tutkitusti palveluita ja lyhentää jonoja. Tämän hetkinen tilanne, jossa asiakasta pomputellaan luukulta toiselle, jossa asiakkaan täytyy itse tietää oikeutensa ja löytää oikeat palvelut, ei ole oikeudenmukainen.

– Lausunnoilla oleva lakiluonnos ei varmasti ole täydellinen. Siihen toivotaankin nyt rakentavia ehdotuksia ja eteenpäin katsovaa asennetta, Suutari sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)