Tyrmäys kaavailluille muutoksille kouluihin - "vaikuttaa enemmän hölmöläisten peitonjatkamiselta"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja pitää koulujen byrokratiaa purkavia hallituksen esityksiä koululaisten hyvinvointia heikentävinä.

  • LKS 20160209  Kansanedustaja Sari Essayah osallistui  eduskunnan valtiopäivien avauskeskusteluun 9. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Sari Essayah.

    ()

Kansanedustaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää hallituksen esitystä kuntien velvoitteiden karsimisesta vastuuttomana.

Hallitus aikoo hänen mukaansa karsia kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita muun muassa tekemällä koulujen järjestyssäännöt vapaaehtoisiksi, poistamalla velvollisuuden laatia suunnitelman lasten suojaamiseksi väkivallalta ja kiusaamiselta sekä helpottamalla koulusta erottamista. Kunnilta ei myöskään enää edellytettäisi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa.

– On mahdoton uskoa, että yhteiskunta säästää lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien toimien heikentämisellä. Päinvastoin kouluhyvinvoinnin parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä pitäisi vahvistaa, Essayah arvioi tiedotteessaan.

Hänen mukaansa kouluterveyskyselyissä iso osa nuorista kokee, ettei kouluissa kiusaamiseen puututa riittävästi. Kiusaamisen kustannukset ovat Essayahin mukaan välillisiä ja näkyvät niin kiusatun kuin kiusaajankin elämässä esimerkiksi psyykkisinä ja fyysisinä ongelmina, poissaoloina ja koulupudokkuutena.

– Jos kiusaaja saa jatkaa kenenkään siihen puuttumatta, on iso riski, että hän käyttäytyy aggressiivisesti myöhemminkin.

VTT on Essayahin mukaan arvioinut jokaisen syrjäytyneen nuoren maksavan elämänsä aikana yhteiskunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa.

– Turhan byrokratian karsiminen kunnista on kannatettavaa, mutta tämä vaikuttaa enemmän hölmöläisten peitonjatkamiselta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.