Verkkouutiset

Tuomioja: ”Olemme tilanteessa, jossa hallitsematon kierre voi lähteä liikkeelle”

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan hallitus oli yhteneväisellä linjalla siinä, ettei pakotteita pitäisi panna toimeen juuri nyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä tulitauko on ainoa positiivinen uutinen, joka on kuultu Ukrainasta pitkään aikaan. Noin kahdeksan EU-maata oli samaa mieltä, ettei pakotteita pitäisi panna toimeen juuri nyt. Tuomiojan mukaan hallitus oli tässä yhteneväisellä linjalla.

– Olemme tilanteessa, jossa hallitsematon kierre voi lähteä liikkeelle, Tuomioja sanoi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa tänään keskiviikkona.

Tuomioja kiistää, että hänen aloitteestaan olisi ryhdytty jarruttelemaan pakotteiden voimaantuloa. Tuomioja jätti maanantaina EU-ministerivaliokunnan kokouksessa pöytäkirjamerkinnän, jonka mukaan Suomi voisi hänestä tarvittaessa jäädä vaikka yksin vastustamaan lisäpakotteiden voimaan tuloa, mikäli tulitauko Ukrainassa jatkuu.

Hän ei halunnut kommentoida, miksi hän jätti EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan merkinnän, vaan jättää asian historioitsijoille.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, että asia tulisi julkisuuteen, Tuomioja sanoi.

Tuomioja totesi, että hallituksen yhteinen kanta on nyt se, että Suomi ei lähde vastustamaan yksin pakotteiden toimeenpanoa.

– En lähde hallituksen sisäisiä keskusteluja avaamaan sen enempää.

Pakotteista luopuminen ”oma kysymyksensä”

Kysymykseen, voitaisiinko lisäpakotteista luopua kokonaan, mikäli tulitauko jatkuu, ministeri vastasi näin:

– Se on sitten oma kysymyksensä.

Tuomiojan mielestä tässä on päällä tietynlainen ”Damokleen miekka”, joka luo Venäjällekin painetta toimia niin, ettei pakotteita pantaisi toimeen.

Tuomiojan mielestä pakotteiden sisällössä ei ole sinänsä ongelmia.

– Ne eivät kohtele meitä (Suomea) mitenkään muita huonommin.

Julkisuudessa on keskusteltu päähallituspuolueiden sisäisistä linjaeroista liittyen EU:n sopimiin lisäpakotteisiin Ukrainan kriisissä.

SDP:n piiristä on löytynyt enemmän ymmärrystä pakotteiden lykkäämiselle jatkossakin, kun taas kokoomuksesta korostetaan tärkeyttä seistä EU:n yhteisrintamassa.

EU:ssa on päätetty siitä, että lisäpakotteet tulevat, joskin niiden voimaantuloa päätettiin hieman lykätä. Käytännössä pakotteiden odotetaan astuvan voimaan tällä viikolla.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kiisti toimittajille tiistaina eduskunnassa, että Suomi olisi yksin vaatinut pakotteiden lykkäämistä.

Stubbin mukaan myös monet muut EU-maat olivat pitäneet pakotteiden nopeaa voimaantuloa haastavana.

Lue myös: Tuomiojalta tyly kuittaus Sasille: ”En koe ongelmaksi, jos olen eri mieltä”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)