Verkkouutiset

Energiateollisuus: Yllättävät tuki- ja veromuutokset heikentävät investointiedellytyksiä

Energiateollisuus pitää hyvänä hallitusohjelman tavoitetta korvata fossiilista tuontienergiaa uusiutuvalla kotimaisella energialla, mutta varoittaa yllättävistä muutoksista tuki- ja verojärjestelmiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Energiateollisuus kertoo pitävänsä hyvänä hallitusohjelman tavoitetta korvata fossiilista tuontienergiaa uusiutuvalla kotimaisella energialla sekä parantaa näin vaihtotasetta ja energiaomavaraisuutta.

– On tärkeää, että hallitus pitää näin oven avoinna mahdollisille uusille ydin-, vesivoima- ja bioenergiaan perustuville päästöttömille ja vähäpäästöisille investoinneille, kertoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen tiedotteessaan.

Tavoite uusiutuvan energian osuuden nostamisesta yli 50 prosenttiin 2020-luvulla on Energiateollisuuden mukaan kunnianhimoinen. Yhdistys pitää välttämättömänä, että hallitus pitää myös kiinni kirjaamistaan teknologianeutraaliuden ja kustannustehokkuuden periaatteista.

Kirjaukset hallinnollisten menettelyiden, kuten lupa- ja valitusprosessien, sujuvoittamisesta ovat Naukkarisen mukaan myös tervetulleita, ja hän toivoo niiden toimeenpanon käynnistyvän välittömästi.

– Investointien toteutumisen edellytyksenä on kuitenkin ennustettava ja pitkäjänteinen politiikka, mikä tarkoittaa johdonmukaisuutta myös tuki- ja verolinjauksissa. Hallituksen esittämä leikkaus tuulivoiman tukeen ja esimerkiksi verotukseen kohdistuvat kiristykset ovat tässä mielessä erittäin valitettavia, Naukkarinen toteaa.

Hallitusohjelman kirjaukset polttoaineiden valmisteverojen korotuksista ja mahdollisesta myöhemmästä sähköveron korotuksesta heikentävät Energiateollisuuden mielestä kansalaisten ostovoimaa ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Energiateollisuus on erityisen huolissaan yhteistuotannon vaikeasta tilanteesta. Naukkarinen toivoo, että hallitus vielä harkitsee päätöstään yhteistuotannon hiilidioksidiveron alennuksen poistosta.

Naukkarinen muistuttaa lisäksi, että energiapolitiikan suunnasta saavutettiin kaikkien eduskuntapuolueiden kesken selkeä yksimielisyys viime vuonna työnsä päättäneessä parlamentaarisessa energia- ja ilmastokomiteassa.

– Komitea alleviivasi linjauksissaan johdonmukaisuutta sekä asetti tavoitteita vuodelle 2050. On tärkeää, että hallituksen tulevat energia- ja ilmastopoliittiset linjaukset ovat yhdenmukaisia tämän laajan poliittisen yhteisymmärryksen kanssa, Naukkarinen painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)