Verkkouutiset

Eläkeneuvotteluita halutaan jatkaa pikaisesti

Palkansaajajärjestöt STTK, SAK ja Akava ovat päättäneet jatkaa neuvotteluita eläkeratkaisusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertoo, että STTK:n hallitus päätti, että jatketaan neuvotteluita mahdollisimman nopeasti.

– Tässä on monta isoa asiaa, jotka ovat auki. Voidaan todeta, että mikään ei ole kiinni ennen kuin kaikki on kiinni, Palola sanoo.

STTK:n hallitus kiinnitti erityistä huomiota eläkeikään sekä eläkejärjestelmän rahoituksen ratkaisemiseen kestävällä tavalla. Eläkejärjestelmässä on liiton mukaan oltava turva- ja joustoelementtejä, joita nykyisin ovat työttömyysturvan lisäpäivät ja osa-aikaeläke. Lisäksi STTK:lle pitkän työuran tehneiden henkilöiden asia on ”tosi tärkeä” sekä työelämän laatukysymykset ja työaikakysymykset.

– Lisäksi hallitus totesi, että kestävyysvajeen umpeenkuromiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin eläkeratkaisu, kuten työllisyysaste, Palola kertoo.

Myös SAK:n hallitus on päättänyt jatkaa neuvotteluita. SAK:n hallitus totesi tänään ylimääräisessä kokouksessaan, että työttömyysturvan lisäpäivät on turvattava ja nuorten eläkkeistä huolehdittava parhaillaan neuvoteltavassa eläkeuudistuksessa.

– SAK on sitoutunut alkuperäisen tavoitteen mukaisesti toteuttamaan 62,4 vuoden eläketavoitteen. Avaimet kestävyysvajeen ratkaisuun ovat maan hallituksella. Olennaista on saada Suomeen lisää työtä ja talouskasvua, painottaa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Akavan hallitus puolestaan painotti, että eläkeuudistuksen on huomioitava oikeudenmukaisesti korkeasti koulutetut, nuoret ja naiset.

– Akava ei voi neuvotella ratkaisusta, jossa ei huomioida ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevien sekä perhevapailla olevien tulevia eläkkeitä, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Akavan hallitus korostaa, että eläkeuudistuksessa on oltava korotetut karttumat, koska eläkeuudistuksen on kannustettava ihmisiä sekä kouluttautumaan että jatkamaan työntekoa.

– Työelämässä jaksamiseen ja jatkamiseen liittyvät työhyvinvointitoimet eivät ole edenneet neuvotteluissa. Lisäksi sen eteen on vielä tehtävä töitä, että ikääntyneet työntekijät saavat jatkaa työssä eläköitymisikään saakka, Fjäder sanoo.

Maan hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet, että työmarkkinajärjestöt neuvottelevat syksyyn 2014 mennessä eläkeuudistuksen, joka nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää 1,5 vuodella 62,4 vuoteen 2025 mennessä. Neuvotteluista odotetaan ratkaisua tämän viikon kuluessa.

Uudistukseen liittyvät lakiesitykset annetaan seuraavalle eduskunnalle heti eduskuntavaalien jälkeen ja uudistus tulee voimaa vuoden 2017 alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)