Verkkouutiset

EK haluaa enemmän innovaatiorahoitusta ja vähemmän päivähoitomaksuja

Elinkeinoelämän keskusliitto on julkistanut ehdotuksensa hallituksen puolivälitarkastelua varten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliitto EK esitteli keskiviikkona Helsingissä hallitukselle toimia, jotka sen mukaan muodostavat kustannusneutraalin kokonaisuuden. Ehdotetuilla toimilla voitaisiin EK:n mukaan nostaa työllisyysastetta ja poistaa esteitä yritysten investointien tieltä.

EK ehdottaa, että hallitus kasvattaisi innovaatiorahoitusta 160–200 miljoonalla eurolla vähintään vuoteen 2020 asti. Hallituksen täytyisi myös pitää lupauksensa korkeakoulujen pääomittamisesta.

Innovaatiopanostukset EK rahoittaisi karsimalla sellaisia yritystukia, joiden myöntöperusteet eivät palvele uudistumista ja kilpailukykyä. Lisärahoitus tulisi suunnata siten, että se lisäisi yritysvetoista innovaatio- ja tutkimusyhteistyötä esimerkiksi Tekesin ohjelmien kautta.

Työllisyysastetta EK nostaisi kannustinloukkuja purkamalla. EK esittää, että päivähoitomaksuja alennetaan kautta linjan yhteensä 140 miljoonalla eurolla. Korkein perittävä maksu olisi jatkossa 250 euroa kuukaudessa, kun se nykyisin on 290 euroa. Toisen lapsen maksu olisi enintään 50 prosenttia ensimmäisen lapsen maksusta.

Lisäksi EK ehdottaa, että osa tuloveron kevennyksistä toteutetaan korottamalla työtulovähennystä ja asumistuen tasoa alennetaan 153 miljoonalla eurolla. Toimeentulotukeen palautettaisiin asumiskustannusten omavastuu, ja työtulojen tukea leikkaavaa vaikutusta lievennettäisiin.

Investointeja EK haluaa vauhdittaa hankekaavalla ja digitalisoimalla lupapalvelut. Hankekaava vähentäisi yrityksen tarvitsemien kaavojen määrä, ja samalla yrityksille annettaisiin oikeus hankekaavan vireillepanoon. Valitusoikeus rajattaisiin niihin tahoihin, joita hanke aidosti koskee.

Yritysten investointeja koskevat lupapalvelut puolestaan pitäisi EK:n mielestä digitalisoida niin sanottuun yhden luukun palveluun. Hanke pitäisi toteuttaa nopeasti ja uusimpia ICT-ratkaisuja hyödyntäen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)