Verkkouutiset

Ministeri Mika Lintilä: Suomen ja EU:n tavoitteet eivät ole ristiriidassa energiapaketissa

Eduskunnan suuri valiokunta sai kokouksessaan perjantaina selvitykset EU:n energianeuvoston ja ympäristöneuvoston valmisteluista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Energianeuvosto kokoontuu Brysselissä 27. helmikuuta. Suomea edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Neuvosto käy keskustelun puhtaan energian paketin valmistelusta. Lisäksi komissio esittelee ministereille energiaunionin tilannekatsausta.

Lintilän mukaan puhtaan energian paketissa Suomelle on tässä vaiheessa keskeistä uusiutuvan energian direktiivi metsäbiomassan kestävyyskriteereistä ja biopolttoaineista.

Suuren valiokunnan keskustelussa nousi eduskuntatiedotuksen mukaan esille uusiutuvan energian direktiivin merkitys. Ministeriltä toivottiin aktiivista vaikuttamista ja yhteistyötä muiden vahvojen metsätalousmaiden kanssa. Lisäksi keskustelua käytiin puhtaan energian paketin ja Suomen ilmasto- ja energiastrategian yhteensopivuudesta.

Lintilän mukaan Suomen ja EU:n tavoitteet eivät ole ristiriidassa keskenään. Hänen mukaansa Suomi tukee puhtaan energian paketin nopeaa käsittelyä. Hän kuitenkin huomautti, että kyseessä on kuitenkin erittäin laaja lainsäädäntökokonaisuus, jonka käsittelylle on varattava riittävästi aikaa.

Eduskunnassa puhtaan energian säädöspaketin käsittely jatkuu läpi kevään.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) puolestaan edustaa Suomea 28. helmikuuta ympäristöneuvostossa, joka tavoittelee poliittista yleisnäkemystä päästökauppadirektiivin uudistamisesta.

Tiilikainen uskoo, että edellytykset kompromissille ovat nyt olemassa. Ehdotus vastaa hänen mukaansa myös Suomen tavoitteita, ja Suomi tukee sen hyväksymistä.

Suuri valiokunta päätti, ettei sillä ollut huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan asiassa.

Päästökauppadirektiivin lisäksi valiokunnassa käytiin keskustelua kiertotalouden ja biotalouden suhteesta. Tiilikaisen mukaan Suomelle tärkeä biotalous ei ole ristiriidassa EU:n kiertotaloutta korostavien tavoitteiden kanssa, vaan molempia tulee edistää rinta rinnan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)