Verkkouutiset

Mikko Mäenpää: Digitalisaation laaja hyödyntäminen ei onnistu ilman paikallista sopimista

Digitalisaatio ja globalisaatio haastavat niin toimialat, yritykset, yksittäiset ammatit kuin myös perinteisen neuvottelujärjestelmän uudistumaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talouden ja työmarkkinoiden toimintaympäristö on muuttunut radikaalisti niistä ajoista, jolloin suomalainen työmarkkinaneuvottelumalli rakennettiin. Ilman paikallisen sopimisen kehittämistä yritykset eivät pysty hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia täysimääräisesti.

– Työmarkkinoita on voitava kehittää, sillä Suomi ei elä umpiossa. Pieneltä taloudeltamme vaaditaan yhä nopeampia ja ketterämpiä liikkeitä, jotta säilytämme kilpailukykymme ja työpaikkamme maailmanlaajuisessa kilpailussa, toteaa Sitran vanhempi neuvonantaja, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n entinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Digitalisaatio on eräänlainen vallankumous, joka leviää kiihtyvää vauhtia ja muuttaa kaiken.

– Jokaisella työpaikalla tulisi olla digitalisaatiostrategia, jonka rakentamisen tulisi olla työnantajien ja työntekijöiden yhteinen projekti ja intressi. Luottamus on tässäkin avainsana, Mäenpää sanoo.

Mäenpään mukaan digitalisaation laaja hyödyntäminen ei onnistu ilman paikallisen sopimisen kehittämistä.

– Paikallisen sopimisen tavoitteena tulee olla yritysten menestyminen uudessa teknologiaympäristössä. Nyt keskustelu on harmillisesti jumittunut palkkaleikkauksiin. Kustannuskilpailukyky on tärkeä tavoite, mutta uudistuminen vielä tärkeämpi, hän sanoo.

Mäenpään mukaan uudistukset pitää tehdä ensisijaisesti sopimisen, ei lainsäädännön kautta. Muutoksen avaimet ovat pitkälti työehtosopimusten haltijoilla, hän tiivistää.

– Työmarkkinoita tulee kehittää ja tarvitaan uusia pelisääntöjä. Markkinoiden eri osapuolilla yrityksistä edunvalvontaorganisaatioihin on paitsi mandaatti myös velvollisuus hakea yhteistä tulevaisuudenkuvaa ja uusia ratkaisuja, hän toteaa.

Mikko Mäenpään keskustelunavaus Millainen on työn ja työmarkkinoiden tulevaisuus? julkistettiin maanantaina. Sitä varten hän keräsi kattavasti tietoa eri työelämätoimijoiden näkemyksistä koskien työmarkkinoiden muutosvoimia ja uudistustarpeita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)