Verkkouutiset

Diabeteksen hoito moniammatillisiin hoitokeskuksiin, vaatii Diabetesliitto

Diabetesliiton mukaan vaativan diabeteksen hoidon keskittäminen osaamiskeskuksiin takaisi laadukkaan hoidon kaikkialla Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osaamiskeskukset huolehtisivat myös perusterveydenhuollon diabetesosaamisen kehittämisestä ja ylläpidosta. Diabeteksen hyvä hoito säästää rahaa ja vähentää inhimillisiä kärsimyksiä. Diabetesliitto uskoo, että sote -uudistuksen myötä olisi mahdollista järjestää myös diabeteksen hoito uudelleen.

Diabetes on monimuotoinen ja vakava sairaus, jonka hoitaminen on sairaustyypistä riippumatta vaativaa. Riittämätön hoito altistaa myös lisäsairauksille.

Aiemmin diabetesta hoidettiin paljon useammin, pidempään ja kalliimmin sairaalassa vuodeosastolla. Nykyään hoidon toteutus on siirtynyt kotiin omalle ja läheisten vastuulle. Tähän diabeetikot tarvitsevat osaavien ammattilaisten antaman hoidonohjauksen ja tuen sekä hyvät hoitovälineet.

Tyypin 2 diabeteksen yleisyyden vuoksi on tärkeää, että sitä sairastavien hoito voidaan järjestää lähipalveluina perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa. Riittävä osaaminen näissä pitää varmistaa moniammatillisella verkostolla, joka ottaa vastuun alueensa diabeteksen hoidon järjestämistavasta ja hoidon kehittämisestä.

Aikuisten tyypin 1 diabeetikoiden sokeritasapaino on huonoimmasta päästä, kun Suomea verrataan muihin länsimaihin. Toisaalta myös osalla tyypin 2 diabeetikoista hoito on vaativaa, eikä hoitotavoitteita saavuteta ilman erityisosaamista.

Ajanmukaisen hoidon järjestämiseksi ja hoitotulosten parantamiseksi Diabetesliitto vaatii, että sote -uudistuksessa tyypin 1 diabeteksen ja vaikeahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoito keskitetään moniammatillisiin hoitokeskuksiin. Tämä mahdollistaa mielekkään työnjaon, yksilölliset palvelut ja joustavan tiedonkulun ammattilaisten ja diabeetikon kesken.

Diabetesliitto haluaa vauhdittaa myös toimia, joilla terveydenhuollon tietojärjestelmistä saadaan systemaattista tietoa hoidon vaikutuksista ja tuloksista ohjaamaan hoidon kehittämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)