Verkkouutiset

Vihreiden ja SDP:n nuorisojärjestöt: Avustusjärjestelmä remonttiin

Demarinuoret ja vihreiden nuorten puheenjohtajat esittävät poliittisten nuorisojärjestöjen avustusjärjestelmän remonttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen veikkausvoittovaroista jaettavat avustukset puhuttavat taas Perussuomalaisten nuorten tekemän valituksen myötä.

Demarinuoret esittää, että kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) asettaisi parlamentaarisen työryhmän arvioimaan poliittisten nuorisojärjestöjen avustusjärjestelmää kokonaisuutena. Työryhmässä pitäisi olla edustus kaikista eduskuntapuolueista tai niiden nuorisojärjestöistä.

– Kun nuorisolakia ollaan nyt uudistamassa, olisi samalla hyvä pohtia myös poliittisten nuorisojärjestöjen roolia ja asemaa nuorisotyötä tekevien järjestöjen kentässä. Työryhmän asettamisella saataisiin myös työrauha tärkeää työtä tekeville nuorisojärjestöille, sanoo Demarinuorten pääsihteeri Miikka Lönnqvist.

Lönnqvistin mielestä työryhmän pitäisi tehdä loppuraportti, joka olisi käytettävissä uutta hallitusta muodostettaessa ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

– Mikäli nykyistä järjestelmää koetaan tarpeelliseksi muuttaa, tulisi sen tapahtua samassa tahdissa nuorisolain uudistamisen kanssa ja mahdollisen uudistuksen toimeenpanon tulisi olla uuden hallituksen tehtävä, Lönnqvist esittää.

– Yksittäisten rahoitusmallien ehdotteluiden sijaan avustusjärjestelmää pitäisi nyt käydä läpi kokonaisuutena. Toivomme, että kaikki poliittiset nuorisojärjestöt osallistuisivat tähän työhön avoimin mielin, jotta saisimme luotua sellaisen järjestelmän, johon kaikki järjestöt voisivat sitoutua, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen.

Vihreät haluavat täysremonttia

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii epäoikeudenmukaisen avustusjärjestelmän uudistamista puhtaalta pöydältä.

Vihreiden mielestä tuen jakoperusteet eivät ole avoimet tai yhtenäiset eri järjestöille ja ViNO vaatii ministeri Pia Viitasta muuttamaan järjestöjä eriarvoistavaa järjestelmää. ViNO esittää rahoituskriteerien uudistamista. Kriteereillä olisi kaikilla kolmanneksen painoarvo.

Kriteereiksi ViNO esittää puolueen saama kansanedustajamäärä edellisissä eduskuntavaaleissa, puolueen kannatusta nuorten parissa ja järjestön toiminnan laajuus, laatu, tasa-arvoisuus ja muut toiminnalliset kriteerit nykymallin tapaan, mutta avoimemmin.

– On röyhkeää, että ministeri esikuntineen piiloutuu arviointi- ja avustustoimikunnan selän taakse, kun esimerkiksi tämän vuoden avustuspäätöksissä ministeri on leikannut useita tuhansia euroja Perussuomalaisilta nuorilta, Vihreiltä nuorilta ja opiskelijoilta ja Kristillisdemokraattisilta nuorilta avustustoimikunnan esityksen vastaisesti. Nyt on muutoksen aika, vaatii ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo.

ViNO vaatii lisäksi muun muassa myös, että poliittisesta arviointi- ja avustustoimikunnasta on siirryttävä puolueettomaan virkamiesvalmisteluun ja että näennäisesti avoimella haulla haettava, kuitenkin poliittisin perustein valittava toimikunnan pääsihteeri täytyy korvata puolueettomalla toimijalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)