Verkkouutiset

Hallitus sopuun budjetin kiistakapuloista – lapsivähennyksen yläraja 42 000 euron tuloihin

Hallitus pääsi sovintoon lapsivähennyksestä ja eläkekysymyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antti Rinteen budjettiehdotuksen kiistakapuloiksi nousivat oppivelvollisuusiän nosto, eläketulo- ja lapsivähennykset sekä yliopistoille ja tutkimukselle ehdotetut lisäleikkaukset.

Oppivelvollisuusiän nostosta luovuttiin hallituksen budjettiriihessä. Siihen alun perin varatut rahat käytetään koulupudokkuuden estämiseen ja peruskoulun kehittämiseen.

Rinne ehdotti merkittäviä leikkauksia yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan tarkoitettuihin Tekesin avustuksiin sekä lisäleikkauksia yliopistoille ja Suomen Akatemialle. Kaikki nämä leikkaukset peruttiin hallituksen budjettiriihessä. Kehysriihessä päätetyt säästöt ammattikorkeakouluille ja yliopistoille jaettiin nyt tasan. Sen lisäksi yliopistot saavat nyt 11,2 miljoonan euron kertaluontoisen lisäyksen ja ammattikorkeakoulut 5,4 miljoonan euron kertaluonteisen lisäyksen.

Hallituspuolueiden välejä on hiertänyt myös keskustelu lapsivähennyksestä. Hallitus päätti budjettiriihessä, että täysi vähennys yhdestä lapsesta on 50 euroa ja maksimissaan vähennys on 200 euroa. Yksinhuoltajat saavat tuplalisäyksen. Lapsivähennyksen koko alkaa pienentyä liukuvasti 36 000 eurosta alkaen ja yläraja on 42 000 euroa vuodessa.

Antti Rinteen ehdottama 10 euron korotus takuueläkkeeseen ei mennyt läpi. Eläketulovähennys kuitenkin hyväksyttiin. Se lisää käytettävissä olevaa tuloa vaikutusalueella keskimäärin 7 eurolla kuukaudessa.

Poliisien määrärahoihin on luvassa 6,5 miljoonaa euroa lisää. Tuomioistuimet, syyttäjälaitos ja rikosseuraamuslaitos saavat 3 miljoonaa euroa lisää rahaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)