EU odottaa "henkeä pidätellen" brittien äänestystä – kansanedustajat huolissaan

Haglund ja Kaikkonen pitävät tärkeänä, että Britannia pysyy unionissa.

  • LKS 20160131  British Prime Minister David Cameron (R) greets European Council President Donald Tusk outside No 10 Downing Street in central London on January 31, 2016, ahead of their meeting. Prime Minister David Cameron is to propose curbing the benefits European Union migrants can claim in negotiations with EU president Donald Tusk ahead of a referendum on whether Britain should leave the bloc. Under Cameron's proposal, an "emergency brake" to in-work benefits would come into force immediately after the referendum, due to be held by 2017. / AFP / Leon Neal - LEHTIKUVA / AFP

    Donald Tusk (vas.) ja David Cameron.

    ()

EU:n kannattaa tulla Britanniaa vastaan ja antaa sille myönnytyksiä, jotta saarivaltio ei eroaisi unionista, arvioi kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.).

– On Britannian, EU:n ja Suomen etu, että Britannia pysyy EU:ssa. En tykkää tavasta, jolla Britannia kiristää muita, mutta tässä nyt ollaan ja pitää toimia tilanteen mukaan, Kaikkonen sanoi valtiopäivien avajaisissa Verkkouutisille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk julkisti tiistaina esityksen, joka sisältää Britannian vuoksi tehtävät myönnytykset.

Tuskin mukaan EU on valmis taipumaan sosiaalietujen jäädytykseen ja se voi antaa briteille mahdollisuuden jättäytyä halutessaan EU-yhteistyön ulkopuolelle. Britannia on myös saamassa vakuutuksen, että sen ei tarvitse taipua euromaiden talouspolitiikkaan. Britannia käyttää omaa puntaansa.

EU-maiden johtajat päättävät helmikuun lopussa, hyväksyvätkö ne ehdotuksen. Britannian on määrä järjestää kesäkuussa kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

Kaikkosen mukaan EU seuraa "henkeä pidätellen" äänestystä. Vaarana on, että jos Britannia jättää EU:n, joku muu jäsenmaa seuraa perässä tai ainakin alkaa esittää EU:lle omia vaatimuksia.

– Ainoa myönteinen asia on, että EU on kautta historiansa kehittynyt kriisien kautta. Jospa tässä lopulta kävisi onnellisesti.

Kansanedustaja Carl Haglund (r.) katsoo, että Britannian pääministeri David Cameron on avainasemassa.

– Ratkaisevaa on, mitä Cameron ja muut johtavat poliitikot sanovat. Jos hän kokee saavuttaneensa hyvän neuvottelutuloksen ja itse kampanjoi sen puolesta, silloin on hyvät mahdollisuudet voittaa, mutta jos pääministeri ei seiso tuloksen takana, lopputulos on sen mukainen, Haglund toteaa.

Toistaiseksi Cameron on hänen mielestään ollut turhan varovainen kannanotoissaan. Se on toisaalta ymmärrettävää, koska hän odottaa neuvottelutulosta ja päättää vasta sen jälkeen, mitä hän briteille suosittelee, Haglund arvioi.

Voisiko EU tehdä eroamisen niin kalliiksi, että Britannian kannattaisi tai olisi suorastaan pakko jäädä jäseneksi?

– Kiristäminen ei ole mikään hyvä tie, se vain provosoi Britannian kansaa, Haglund sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.