Verkkouutiset

Brexit-neuvottelukierros päättyi – EU:lla ja Britannialla isoja näkemyseroja

Maanantaina alkanut Brexit-neuvottelukierros on päättynyt Brysselissä. Neuvotteluita kuvailtiin rakentaviksi, mutta EU:n ja Ison-Britannian välillä on isoja näkemyseroja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n ja Ison-Britannian toinen Brexit-neuvottelukierros on päättynyt. Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier ja Ison-Britannian Brexit-ministeri David Davis kertoivat asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Maanantaina alkanut neuvottelukierros oli ensimmäinen, jossa keskusteltiin Brexitin yksityiskohdista. Ensimmäisellä neuvottelukierroksella käsiteltiin lähinnä neuvotteluiden aikataulua.

Neuvottelijoiden tälle viikolle asettamaa asialistaa ennakoitiin etukäteen vaikeaksi. Listalla olivat muun muassa Pohjois-Irlannin rajakysymys, Ison-Britannian maksuvelvoitteet EU:lle sekä kansalaisten oikeudet eron jälkeen.

Michel Barnierin mukaan osapuolilla on ”perustavanlaatuinen näkemysero” siitä, kuinka Isossa-Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet tulisi taata. David Davisin mukaan jokaiselta neuvottelukierrokselta ei tule odottaa huomattavaa edistymistä.

– Olen rohkaistunut siitä edistyksestä, jota olemme saavuttaneet yrittäessämme ymmärtää toistemme kantoja kansalaisten oikeuksia, taloudellista sopimusta, Irlannin ja Pohjois-Irlannin kysymystä sekä muita erokysymyksiä koskien, Davis sanoi.

– Meillä on edelleen perustavanlaatuinen näkemysero siitä, miten EU-kansalaisten oikeudet tulisi taata, sekä muissa kysymyksissä, kuten tulevien perheenjäsenten oikeuksissa, Barnier totesi.

Barnierin ja Davisin mukaan neuvottelut etenivät suunnitellussa tahdissa ja rakentavassa hengessä.

Brexit-lasku kipukohtana

Julkisuuteen vuodettiin neuvotteluiden aikana tietoja siitä, että Barnier olisi jopa ollut valmis jäädyttämään neuvottelut Ison-Britannian maksuvelvoitteita koskevien erimielisyyksien osalta. Niin sanotussa Brexit-laskussa on kyse rahasummasta, jonka Iso-Britannia on velkaa Euroopan unionille nyt, kun se luopuu aiemmin sovituista taloudellisista sitoutumuksistaan.

Ennen neuvotteluita Davis tunnusti, että Britannialla on taloudellisia velvoitteita Euroopan unionia kohtaan. Neuvotteluiden jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän ei kuitenkaan ottanut asiaan ja Brexit-laskun kokoon suoraan kantaa vaan totesi, että Iso-Britannia ”tuntee kansainväliset velvoitteensa ja oikeutensa”.

Brexit-neuvotteluita käydään pääosin virkamiesten voimin. Brexit-ministeri Davis oli itse Brysselissä vain maanantaina ja torstaina, mikä on herännyt ihmettelyä brittimediassa. Davisin mukaan Britannialla oli mukana Brysselissä yhteensä 98 virkamiestä, jotka raportoivat hänelle läpi neuvotteluiden.

Nyt päättynyt neuvottelukierros oli kesän viimeinen ja neuvotteluihin palataan jälleen syksyllä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)