Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Arhinmäki: Talvivaaran sulkeminen ainoa oikea ratkaisu

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan päätös aloittaa Talvivaaran eli Terrafamen kaivoksen alasajo oli oikea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paavo Arhinmäki ei usko, että vuoden loppuun mennessä löytyisi yksityistä rahoitusta kaivostoiminnan jatkamiseen. Hänen mukaansa valtion on nyt ruvettava etsimään ratkaisuja Kainuun työllisyystilanteeseen.

Talvivaara tuli Arhinmäelle tutuksi jo ministeriaikoina. Vuonna 2013 valtio päätti osallistua Solidiumin kautta Talvivaaran osakeantiin. Kuten nytkin, asiasta päätettiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Arhinmäki ei olisi halunnut valtion lähtevän mukaan Talvivaaran rahoitukseen.

– Minulla on ollut jo pitkään käsitys, ettei Talvivaaraa saada taloudellisesti kannattavaksi eikä ympäristöongelmia ratkaistua. Talvivaara on ollut kankkulan kaivo, johon on kaadettu rahaa lähinnä markkinointipuheiden ja katteettoman uskon varassa, sanoo Arhinmäki.

Hänen mukaansa nyt käsittelyyn tulevassa lisätalousarviossa pitäisi myöntää lisärahaa Kainuun työllisyyden hoitoon, sen lisäksi että rahaa myönnetään Talvivaaran alasajoon.

– Kainuuseen tarvitaan kipeästi uusia teollisia työpaikkoja. Niiden syntyä voidaan vauhdittaa julkisilla investoinneilla. Yhteisiä varoja tulee käyttää myös kehittyvän bioalan ja matkailuhankkeiden tukemiseen.

Arhinmäki ei iloitse Talvivaaran sulkemisesta, mutta sanoo hallituksen päätöksen olevan oikea. Hänen mielestään mittavissa teollisissa hankkeissa ja erityisesti kaivostoiminnassa pitää huomioida ympäristö huomattavasti aikaisempaa paremmin.

– Talvivaara on konkreettinen esimerkki siitä, että vastuuttomuus ympäristöasioissa on myös vastuutonta taloudenhoitoa yritykselle.

– Talvivaaran tarina on surullinen osa Suomen kaivannaisteollisuuden historiaa. Kaivos, jossa kaikki mahdollinen on mennyt pieleen, pilaa koko alan maineen. Kaivokselta odotettiin suuria, ja itsekin olisin todella mielelläni nähnyt sen menestyvän. Kuitenkaan hallituksella ei ollut enää muita mahdollisuuksia, kuin viheltää peli poikki. Päätös oli täysin oikea, Arhinmäki sanoo.

Lue myös: Talvivaaran kaivos ajetaan alas

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)