Verkkouutiset

Paavo Arhinmäki valittelee Naton isäntämaasopimuksen katoamista julkisuudesta

Suomen tulisi Paavo Arhinmäen mielestä unohtaa Naton isäntämaasopimus ja keskittyä tukemaan esimerkiksi YK:n ja Etyjin toimintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kritisoi blogissaan sitä, kuinka budjetti- ja ydinvoimakeskustelut ovat painaneet Naton isäntämaasopimuksen unohduksiin.

”Naton isäntämaasopimus on taas askel hivuttaa Suomea lähemmäksi Nato-jäsenyyttä. Siksi Naton isäntämaasopimus on tuotava eduskunnan suureen saliin keskusteltavaksi, kuten ulkoministeri (Erkki ) Tuomioja (sd.) syyskauden alussa lupasi”, hän kirjoittaa.

Paavo Arhinmäen mielestä ”Suomen liittyminen Naton isäntämaasopimukseen tällaisena tulenherkkänä aikana osoittaa Alexander Stubbin (kok.) hallitukselta todella huonoa harkintaa. Natohaukat näkevät nyt tilaisuuden ajaa Suomea sotilasliiton syliin. Sopimukseen liittymisen ei voi tulkita olevan vain normaalia olemassa olevaa rauhankumppanuutta – nyt Suomesta lähtee maailmalle Natoa kosiskeleva viesti.”

Paavo Arhinmäen mukaan Suomen turvallisuutta edistetään parhaiten sotilasliittojen ulkopuolella. Hän suhtautuisi isäntämaasopimukseen kriittisesti ja viestittää, että ulkoministeri Erkki Tuomiojan lupausta asian laajemmasta käsittelystä pitäisi jouduttaa.

Arhinmäki kirjoittaa, ettei Suomen pitäisi lähteä mukaan ”Naton edustamaan asevarustelun ja vastakkainasettelun Eurooppaan.” Sen sijaan Suomen tulisi hänen mukaansa tukea niitä, joilla on kykyä rauhan vahvistamiseen, kuten YK ja Etyj tai Euroopan unioni.

Naton isäntämaasopimuksen perusteella Naton joukot voisivat harjoitella Suomessa, ja Suomea voitaisiin käyttää sotilasliiton operaatioissa myös kriisin aikana. Helsingin Sanomien mukaan Nato kertoo isäntämaasopimuksen olevan osa kumppanuusohjelmaa Suomen valtion kanssa, mutta kyseessä ei ole askel kohti sotilasliiton jäsenyyttä. Nato-joukkoja ei voida isäntämaasopimuksen perusteella myöskään sijoittaa Suomen alueelle pysyvästi.

Isäntämaasopimus mahdollistaa esimerkiksi erilaiset tukitoimet sotilasliiton harjoituksille Suomessa. Sen perusteella voidaan sopia esimerkiksi majoituksen, polttoaineen, muonituksen ja muiden palveluiden järjestämisestä, mikäli Suomen alueella järjestettäisiin Naton sotaharjoitus. Suomi päättää Naton mukaan itse, millaiset toimet se alueellaan hyväksyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)