Verkkouutiset

Vasemmistoliitto vaatii elvytystä – ”talous ei lähde nousuun kurjistamalla”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii ensi vuoden budjetista elvytystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomi tarvitsee nyt elvytystä ja panostamista työpaikkoihin. Poliittista väittelyä hallinneet muutamien kymmenien miljoonien viilaukset eivät muuta kokonaisuutta mihinkään, sanoi Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa tiistaina Kotkassa.

Hän totesi, että valtiovarainministeriön budjettiesitys on finanssipoliittisesti kiristävä, vaikka nyt tarvittaisiin elvyttävää politiikkaa.

– Suomen talous ei lähde nousuun kurjistamalla, vaan luomalla työpaikkoja ja kestävää kasvua, Arhinmäki sanoi.

Hänen mukaansa Suomi on niin kriittisessä tilanteessa, että pelkkä huonojen päätösten peruminen ei riitä.

– On tehtävä aidosti elvyttäviä toimia. Nyt on juuri oikea aika lyhentää investointivelkaa sekä korjata homekoulut ja rautatiet. Valtio säästää työttömyyden kustannuksista ja rakentaminen on nousukautta halvempaa.

Arhinmäki valittaa myös sitä, että ostovoiman leikkaamisen lisäksi hallitus leikkaa työllistävistä liikenneinvestoinneista.

– Kehyksissä päätettiin leikata raiteiden ja teiden perusparannusrahoja 100 miljoonalla eurolla. Antti Rinteen (sd.) budjettiesityksessä perustienpitoon ja uusiin tiehankkeisiin lisätään 88 miljoonaa euroa ja tätä mainostettiin merkittävänä elvytyksenä. Mitä elvytystä se on, että ensi vuonna teiden kunnostamiseen ja rakentamiseen laitetaan 12 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna, hän kysyy?

Rakentamisen lisäksi valtion ja kuntien on Arhinmäen mukaan elvytettävä palvelusektorin kautta.

– Terveyden- ja vanhustenhoitoon sekä kouluihin pitää palkata lisää työvoimaa, hän vaatii.

Arhinmäki muisti julkisen sektorin ohella myös yksityiset työpaikat, tosin nekin valtion kautta.

– Valtio voi ja sen pitää tukea vientiteollisuutta, jotta potentiaali saadaan muutettua työpaikoiksi. Tarvittaessa valtion pitää olla itse valmis omistamaan yrityksiä, kuten telakkateollisuuden pelastaminen osoitti, Arhinmäki sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)