Kuntien tehtävien uudistusohjelma laajenee koko julkiselle puolelle

Hallitus laajentaa kuntien tehtävien uudistusohjelmansa koskemaan koko julkista sektoria säästötavoitteen toteuttamiseksi.

  • LKS 20140314 LKS 20131213 // LKS 20131006  Kuntien vaakunoita Kuntatalon seinällä Helsingissä 11. syyskuuta 2013. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Kuntien vaakunoita Kuntatalon seinällä

    ()

Hallituksen tavoitteena on ollut saavuttaa yhden miljardin euron säästöt toimenpideohjelmalla, joka vähentäisi kuntien tehtäviä ja velvoitteita.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan tällä hetkellä toimenpideohjelmassa voidaan osoittaa jo yli 400 miljoonan euron kustannussäästöt pitkällä aikavälillä. Lisäksi aluehallinnon uudistamisella säästetään noin 100 miljoonaa.

Esimerkiksi ammattiryhmien työnjakoa ja henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia uudistetaan kunnissa. Pelastustoimea kehitetään, vammaislainsäädäntöä ja vanhuspalvelulakia muutetaan ja kuntien ohjailua säädöksillä vähennetään.

Jäljelle säästötavoitteesta jää kuitenkin vielä puolet. Koko yhden miljardin euron tavoitteen toteuttamiseksi hallitus aikookin laajentaa kuntien tehtäväreformin koskemaan koko julkisen sektorin toimintaa.

Vehviläisen mukaan kaikki ministerit ja ministeriöt ovat sitoutuneet käymään hallituksen 26 kärkihankkeen osalta läpi, minkälaisia kustannushyötyjä niillä pystytään ensi vuosikymmenellä saamaan.

– Erityisesti haluan nostaa esille digitalisaation hyödyntämisen, jossa itselläni on myös vetovastuu kärkihankkeen osalta. Totean, että me emme ole tehneet riittävän syvää kustannus-hyöty-analyysia siitä, miten digitalisaatio pystyy tuomaan säätöä julkiselle puolelle, Vehviläinen kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan Helsingissä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.