Verkkouutiset

Akava pitää työllisyystyöryhmän mallia epäreiluna

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) suhtautuu kriittisesti työllisyystyöryhmän raporttiin, koska malli ei huomioi työttömän omaehtoista aktiivisuutta millään tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lisäksi työttömyysturvaan on jo ennestään tulossa vuoden alussa mittavia leikkauksia, eikä niiden vaikutuksista ole tietoa. Akavan hallitus käsittelee asian keskiviikkona 5. lokakuuta.

– Työllisyyden parantaminen on tärkeää, mutta esitetty malli on epäreilu kaikkia niitä työttömiä kohtaan, jotka pyrkivät itse hyvin aktiivisesti työllistymään, mutta eivät siinä välttämättä onnistu. Lisäksi, mistä korkeakoulutetut asiantuntijat voivat löytää osaamistaan ja koulutustaan vastaavaa työtä 18 tunnin ajaksi kolmessa kuukaudessa, kuten raportissa esitetään, Sture Fjäder kysyy.

Jos työtön ei työllisty kolmen kuukauden tarkasteluperiodin aikana tai osallistu vähintään viideksi päiväksi työvoimapoliittiseen palveluun, hänen työttömyysturvansa heikkenee. Mallissa ei kuitenkaan huomioida lieventävänä seikkana omaa aktiivista työnhakua, johon ei käytetä TE-toimiston palvelua.

– Mallissa vaadittuja työvoimapoliittisia toimenpiteitä ei ole läheskään kaikille tarjolla, eivätkä TE-toimistojen työntekijätkään repeä kaikkeen raportissa esitettyyn. Korkeakoulutetut tunnistavat usein itse parhaiten oman osaamisensa ja kehittymistarpeensa ja hakevat työtä tai koulutusta omaehtoisesti. Olisi aivan absurdia ja todella väärin rangaista heitä tästä, sanoo ekonomisti Heikki Taulu Akavasta.

Akavan mielestä myös työllistymisehto jäi raportissa epätasa-arvoiseksi, koska sen saavuttamiseen on hyvin erilaiset mahdollisuudet eri aloilla ja alueilla.

Akava ihmettelee, miksi malliin ei suostuttu ottamaan mukaan mitään kannustavia ehdotuksia. Esimerkiksi työttömyyden aikaisen opiskelun mahdollistamista nykyistä laajemmin olisi pitänyt kehittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)