Verkkouutiset

Akava valmis paikalliseen sopimiseen

Akavan mukaan paikallista sopimista työmarkkinoilla voidaan lisätä. Tämä edellyttäisi kuitenkin henkilöstön edustajan aseman parantamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava on valmis paikallisen sopimisen lisäämiseen työmarkkinoilla. Järjestön puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan paikallista sopimista on tehty akavalaisten osalta muutenkin jo vuosikymmeniä.

”On siis valheellista väittää, että Suomessa ei voi sopia työehdoista paikallisesti. Kun pelisäännöistä pidetään kiinni, on sen lisääminen täysin mahdollista ja jopa toivottavaa”, Fjäder sanoo tiedotteessaan.

Paikallinen sopiminen on Akavan mukaan mahdollistanut jopa palkkakustannusten säästämisen, jos työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat näin yhdessä sopineet, niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Parhaiten systeemi toimii järjestön mukaan silloin, kun osapuolet neuvottelevat tasapuolisesti ja molemmat voivat jopa tehdä uusia, molempia hyödyttäviä avauksia.

”Parhaiten työnantajat saavat erilaisia joustoja aikaan järjestäytymällä ja neuvottelemalla. Jos puhumme sopimisesta ja vaadimme sopimista, on selvää, että siinä huomioidaan molempien osapuolten etu ja pysytään työehtosopimuksen määrittelemissä rajoissa”, sanoo johtaja Maria Löfgren.

Akavan mielestä paikallinen sopiminen voi tarkoittaa palkkojen lisäksi nykyistä joustavampaa sopimista muun muassa työajoista ja vaikkapa työaikapankeista. Tämä edellyttäisi sen mukaan kuitenkin sitä, että henkilöstön edustajan asemaa parannetaan. Henkilöstölle tärkeiden asioiden ajaminen ei Akavan mielestä saa johtaa pelkoon siitä, että joutuu tämän vuoksi työnantajan painostamaksi.

”Valitettavan usein työnantajat pitävät paikallista sopimista paikallisena saneluna. Tällöin osapuolten välinen luottamus sekä hieno tilaisuus päästä hyvään ja pitkäkestoiseen ratkaisuun hukataan pahimmillaan moneksi vuodeksi”, Löfgren sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)