Akavan Erityisalat: Sopimuksettomat ovat jäämässä suojattomiksi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n irtisanomilla keskusjärjestösopimuksilla on ollut olennainen merkitys myös työehtosopimusten ulkopuolisilla aloilla.

  • nainen salkku

    "Sopimuksettomat ovat jäämässä heittopussiksi; heillä ei ole työehtosopimuksen eikä jatkossa edes keskusjärjestösopimuksen turvaa."

    ()

Näillä sopimuksilla on voitu taata vähimmäistyöehtoja myös ”tessittömille”.

– Kun keskusjärjestösopimukset raukeavat, sopimuksettomat ovat jäämässä heittopussiksi; heillä ei ole työehtosopimuksen eikä jatkossa edes keskusjärjestösopimuksen turvaa, sanoo yksityissektorin asiamies Saara Aikio Akavan Erityisaloista.

Esimerkiksi palvelualoilla sopimuksettomien asiantuntijoiden ja ylempien toimihenkilöiden työehtoja turvaa EK:n nyt irtisanoma sopimus, jossa määritellään yleisistä työehdoista, yhteistoiminnasta ja yrityskohtaisista palkkausperusteista.

– On hyvä, jos irtisanottujen keskusjärjestösopimusten ehtoja saadaan nyt pikaisesti neuvoteltua eri alojen työehtosopimuksiin työantaja- ja palkansaajaliittojen kesken. EK:n jäsenliitoilla ei varmaankaan ole halua heikentää niitä työehtoja, joita on määräytynyt keskusjärjestösopimuksilla. Mutta kenen kanssa neuvotellaan sopimuksettomien eli ”tessittömien” jäsenten osalta, Saara Aikio kysyy.

Hänen mukaansa EK:n aikaansaama tilanne merkitsee sitä, että alakohtaiset työehtosopimukset nousevat kaikille entistäkin tärkeämmiksi.

– Toivottavasti työnantajapuolella on nyt pelisilmää rauhoittaa tilannetta. On tartuttava ennakkoluulottomasti avauksiin, joilla saadaan uusia aloja työehtosopimusten piiriin, Aikio painottaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.