Ilmailualan työriidassa sopu – lakot loppuvat

Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ilmailualan työriidassa.

  • LKS 20170319 Airpron henkilökuntaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla perjataiaamuna 17. maaliskuuta 2017. Finnair peruu perjantaina yli 90 lentoa lakkojen takia. Peruutukset koskevat noin 6 500:aa matkustajaa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    IAU:n ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu viikkoja.

    ()

Sovintoehdotuksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että lentoliikennettä jälleen loppuviikosta uhanneet työnseisaukset peruuntuvat. IAU oli ilmoittanut työnseisauksista ajalle 22.–24. maaliskuuta.

IAU:n ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu viikkoja. Tilanne on ollut neuvotteluissa pitkään täysin jumissa, mutta neuvottelut alkoivat viimein edetä sunnuntaina. Maanantaina annettu sovintoehdotus syntyi lähes 30 tunnin neuvottelurupeaman jälkeen.

– Olen tyytyväinen, että sopu saatiin aikaiseksi. Asetelmat ovat olleet hankalat suurten näkemyserojen ja kiistan periaatteellisuuden takia. Ratkaisun etsiminen osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Tilanteen laukeaminen on varmasti helpotus sekä osapuolille että kaikille, jotka kärsivät lakkojen seurauksista, valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo.

Kolmen vuoden sopimus

Työriidan ytimessä on ollut kiista siitä, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpro Oy:n maapalveluissa pitäisi noudattaa, eli yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta.

Sovittelussa päästiin maanantaina ratkaisuun, joka oli lopulta molempien osapuolten hyväksyttävissä.

– Pääkiistaan löytyi lopulta kompromissi neuvottelun kautta. Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemilla tehtävässä maapalvelutyössä noudatetaan siirtymäajan jälkeen lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta. Samassa yhteydessä osapuolet sopivat kenttäkohtaisista paikallisista järjestelyistä. Muilla lentoasemilla noudatetaan edelleen Airpron yrityskohtaista sopimusta, Helle kertoo.

– Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen, joten se rauhoittaa tilanteen Airprossa pitkäksi aikaa ja antaa osapuolille mahdollisuuden parantaa neuvottelusuhteitaan, Helle jatkaa.

Airpron työehtosopimuksessa ovat osallisina tällä hetkellä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palkansaajajärjestö Pardia, Ammattiliitto Pro sekä Palvelualojen työnantajat Palta.

Muut ammattiliitot ovat hyväksyneet omalta osaltaan tehdyn ratkaisun nykyisen sopimuskauden loppuun eli 31.1.2018 saakka.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.