Verkkouutiset

Moni tunnettu vihreä ei asetu vaaleissa ehdolle

Lukuisat kansanedustajat ovat ilmoittaneet, etteivät asetu enää ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa keväällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Täytyy myöntää, että vihreissä on poikkeuksellisen paljon kansanedustajan tehtävät jättäviä henkilöitä. Uskon, että kyse ei ole sen kummallisemmasta tilanteesta kuin sattumankaupasta. Jokaisella poistuvalla vihreällä on oma henkilökohtainen syynsä lähteä, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Erkka Railo Ylen Ykkösaamussa.

Lukuisat kansanedustajat ovat ilmoittaneet, etteivät asetu enää ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa keväällä. Kansanedustajan urasta luopuvia on useissa puolueissa, mutta erityisesti vihreiltä lähtee kokeneita nimiä: Osmo Soininvaara, Oras Tynkkynen, Tuija Brax. Satu Haapanen ja Jani Toivola. Anni Sinnemäki siirtyy Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

– Tietysti se on suomalaisessa vaalijärjestelmässä puolueille haastava tilanne siinä mielessä, että Suomen vaalijärjestelmä on niin henkilövetoinen. Äänestäjät painottavat kansainvälisesti verrattuna enemmän henkilöitä kuin monissa muissa vaalijärjestelmissä, joissa puolueet ovat vaalien kärjessä. Sitä kautta se voi olla vihreillekin pieni ongelma, Railo toteaa.

Railo muistuttaa, että okaisessa vaalissa on jonkin verran vaihtuvuutta. Tyypillisesti yksissä vaaleissa 30–50 kansanedustajaa joko menettää paikkansa tai luopuu siitä vapaaehtoisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)