Verkkouutiset

Valtionosuusuudistus etenee eduskuntaan

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina hallituksen esityksen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt esitys siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on, että eduskunta päättäisi uudistuksesta kevätistuntokauden aikana. Uuden lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa.

Uudistuksen sisältö hyväksyttiin jo viikko sitten hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä. Esityksessä on huomioitu kuntien ja muiden lausunnonantajien palaute.

Uudistuksella yksinkertaistetaan ja selkeytetään nykyistä valtionosuusjärjestelmää. Laskentakriteerejä vähennetään ja niistä poistetaan päällekkäisyyksiä. Nykyjärjestelmässä kriteereitä on lähes 50, kun uudessa niitä on 11.

Valtionosuudet määräytyvät tulevaisuudessakin pitkälti kunnan väestön ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella. Kriteerien sisältöjä kuitenkin uudistetaan ja päivitetään.

Ehdotus hallituksen esitykseksi oli lausunnoilla 4.2.-4.4. Vastauksia saatiin yhteensä 331, joista 261 oli kuntien lausuntoja ja 70 muiden tahojen lausuntoja.

Lausunnonantajista 75 prosenttia suhtautui myönteisesti valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)