Verkkouutiset

Vesa-Matti Saarakkala perää USA:n suurlähettiläältä selvitystä NSA:n verkkovakoilusta

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) vaatii Suomen hallitusta esittämään Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläälle selvitysvaatimuksen koskien maan kansallisen turvallisuusviraston NSA:n Suomessa harjoittamaa verkkovakoilua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vesa-Matti Saarakkala toteaa kysymyksessään, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on harjoittanut viime vuosina systemaattista eri maailman maiden kansalaisten yksityisyyttä loukkaavaa verkkovakoilua. NSA on kohdistanut laajasti vakoilua myös Yhdysvaltojen ulkopuolisten valtioiden yrityksiin, viranomaisiin ja puolustusvoimiin. NSA on saanut toimintaansa apua teknologiayrityksiltä, jotka ovat suostuneet pitämään internet-liikenteen tietoturvaa tarkoituksellisesti heikkona NSA:n vakoilun mahdollistamiseksi.

Saarakkala sanoo, että NSA:n on uskottu pystyvän vakoilemaan Suomea myös Ruotsin kautta, sillä suomalaisen internet-käyttäjän ulkomaille kohdistuva viestittäminen sekä muu verkkotoiminta kulkee Ruotsin valtion kautta.

– Ruotsin tiedustelukeskus FRA sai 2009 oikeuden valvoa kaikkia Ruotsissa toimivien teleoperaattoreiden verkkoliikennettä mutta myös kaikkea maan läpi kulkevaa ulkomaista verkkoliikennettä, joka siis koskee myös Suomea. FRA on katsottu olevan hyvin tiiviissä yhteistyössä NSA:n kanssa, joten suomalaisten verkkoturvallisuuden voidaan katsoa olevan vakavalla tavalla vaarantunut tätäkin kautta, Saarakkala toteaa.

Hän katsoo, että Yhdysvaltain harjoittama massiivinen verkkovakoilu on selkeästi loukannut kansainvälisen oikeuden periaatteita, jotka säätelevät eri valtioiden välistä kanssakäymistä.

– NSA:n harjoittaman verkkovakoilun voidaan katsoa loukanneen myös Suomen perustuslain yksityiselämän suojaa koskevan pykälän lisäksi suurella todennäköisyydellä ainakin rikoslain pykäliä, joissa säädetään viestintäsalaisuuden ja törkeän viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Tämän johdosta Suomen hallituksen olisi ensi sijassa esitettävä virallinen selvitysvaatimus Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläälle koskien NSA:n maassamme harjoittamaa verkkovakoilua, Saarakkala vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)