Verkkouutiset

Yle: Sote-malli haudattu? – neuvotteluissa esillä viisi aluetta

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan 15 alueen sote-malli on haudattu, ja pelastusta sote-sotkuun etsitään viidestä yhteistyöalueesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle Uutisten tietojen mukaan sote-neuvotteluissa oltaisiin päätymässä viiden yliopistosairaalan ympärille rakentuvaan erva-alueeseen, joita kutsutaan nyt yhteistyöalueiksi.

Uudessa mallissa tasoja olisi kolme: valtio, yhteistyöalue ja maakunta. Viidelle yhteistyöalueelle voisi kuulua tutkimuksen ja kehittämisen koordinointi. Lisäksi ne hoitaisivat hoitojen keskittämisen ja vaativimmissa hoidoissa kansalaisten tarvitsemat palveluketjut.

Sote-kriisi puhkesi marraskuussa, kun kokoomuksen mielestä sote-alueita piti olla 12 kappaletta ja keskustan mielestä 18. Kokoomus halusi alun perin vain viisi sote-aluetta.

Marraskuussa hallitus päätti, että mallissa perustoimijoita on vain kaksi: valtio ja maakunta. Sote-alueita piti tulla 15 ja itsehallintoalueita 18.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että uusi sosiaali- ja terveydenhuoltolaki on valmis lausuntokierrokselle huhtikuussa. Sen on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta, jolloin vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)