Verkkouutiset

HS: Skotlanti herättelee Ahvenanmaan itsenäisyyden kannattajia

Ahvenanmaan tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson uskoo, että Skotlannin itsenäistyminen avaisi tietä myös Ahvenanmaan itsenäistymiselle, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ahvenanmaan itsenäistymistä ajava Ahvenanmaan tulevaisuus (Ålands Framtid) -puolue perustettiin vuonna 2001. Puolue on pieni, sillä edellisissä Ahvenanmaan maakuntavaaleissa se sai vajaan kymmenen prosentin kannatuksen. Näin toistaiseksi, sillä puheenjohtaja Axel Jonsson uskoo, että mahdollinen Skotlannin itsenäistyminen ja muu kehitys Euroopassa voisi rohkaista ahvenanmaalaisia itsenäisyyden tielle.

– Ahvenanmaalla asiaan on suuri kiinnostus. Monet seuraavat tätä keskustelua, Jonsson kertoo. Hän itse matkustaa Skotlantiin seuraamaan kansanäänestystä paikan päältä.

Jonsson uskoo, että kansanäänestys itsenäistymisestä Ahvenanmaalla voisi olla mahdollinen jo kymmenen vuoden kuluttua. Asia riippuu hänen mukaansa myös siitä, että miten kielikysymys Suomessa etenee.

Ahvenanmaan tulevaisuus -puolue perustelee itsenäistymisen etuja sillä, että se on ainoa keino säilyttää Ahvenanmaan yksikielinen ruotsalainen kulttuuriperintö. Jonssonin mukaan esimerkiksi ruotsinkielistä koulutusta on vaikea saada Suomessa, mikä on ongelma autonomian kannalta. Puolueen mukaan autonomia on myös Ahvenanmaan paremman taloudellisen kehityksen este.

Kansanäänestys Skotlannin itsenäistymisestä järjestetään ensi viikon torstaina. Myös Kataloniassa suunnitellaan neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)