Verkkouutiset

Professori Ylelle Satakunnan kokoomuksen ja vihreiden vaaliliitosta: Äänestäjät voivat pettyä

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg ei usko Satakunnan kokoomuksen ja vihreiden väitettä, että näiden suunnittelema vaaliliitto olisi pelkästään tekninen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Vaaliliitto ei koskaan ole tekninen. Jos vihreät eivät Satakunnassa saa vaaliliitolla tavoittelemaansa yhtä paikkaa, vihreiden äänestäjien äänet menevät kokoomukselle. Nämä äänestäjät ovat silloin hirveän pettyneitä. Mutta voi vihreiden tavoite onnistuakin, en mene mustamaalaamaan, Jan Sundberg sanoo Yle Uutisille.

Vaaliliittoja tutkinut Sundberg sanoo ymmärtävänsä puolueiden näkökulmasta, miksi kokoomus ja vihreät ovat menossa liittoon. Sen sijaan äänestäjien kuluttajansuoja huolettaa professoria.

– Ympäristö- ja ydinvoima-asioissa puolueiden nokat ovat vastakkain. Heillä on varmasti selittelemistä äänestäjäkunnalle. Suomalaiset äänestäjät ymmärtävät nähdäkseni aika heikosti vaaliliittojen merkityksen eli sen, että vaaliliitossa ääni voi mennä aivan eri puolueelle kuin mitä äänestäjä kannattaa.

Professorin mukaan vaaliliittojen syntymisen taustalla on kuitenkin suomalainen vaalijärjestelmä, joka varsinkin pienissä vaalipiireissä suosii suuria puolueita. Pienten puolueiden ainoa mahdollisuus pienissä vaalipiireissä on usein muodostaa vaaliliittoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)