Verkkouutiset

Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Valinnanvapaus tärkeä uudistus yhdenvertaisen hoidon takaamiseksi

Sari Sarkomaa pitää lausunnoille lähtenyttä valinnanvapauslakia merkittävänä askeleena eteenpäin sote-uudistuksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan valinnanvapaus on tärkeä uudistus oikea-aikaisen ja yhdenvertaisen hoidon takaamiseksi sekä palvelujen laadun kehittymiseksi. Sarkomaa korostaa, että lain ollessa lausunnoilla on erityisesti arvioitava, toteutuuko laissa riittävästi kokoomuksen vaatima avoimuus ja läpinäkyvyys.

Sarkomaa pitää välttämättömänä, että lausunnolle lähtevässä lakiluonnoksessa velvoitetaan valinnanvapauslain mukaisia palveluja tuottavat julkiset tahot, yritykset ja kolmannen sektorin toimijat julkistamaan verotustiedot mukaan lukien verotuspaikka, tilinpäätöstiedot sekä tietoja tuottajan yhteiskuntavastuun toimintaperiaatteita ja toteutumista koskevat tiedot.

– Jotta ihminen voi valita palveluja, tarvitaan tietoa. Palvelujen laadun ja kustannusten on oltava avoimesti tiedossa. Lisäksi yritysten yhteiskunnallisen vastuun on oltava avointa. Valinnanvapaus voi toteutua vain avoimilla korteilla, Sarkomaa toteaa tiedotteessaan.

– Tiedoista hyötyvät kaikki – niin valintoja tekevät ihmiset, sote-alan ammattilaiset, päätöksentekijät, virkamiehet kuin veronmaksajat.

Sarkomaan mukaan avoimet tiedot vauhdittavat palvelujen kehittämistä monin tavoin. Hänen mielestään on tärkeää, että eri maakuntien toimintaa kokonaisuudessaan voidaan vertailla yksittäisten yksikköjen lisäksi.

Sarkomaa korostaa, että ihmisten valinnanvapaus voi toimia oikein vain silloin, kun voimme oikeasti arvioida ja vertailla eri palveluntuottajia. Tähän mennessä näin laajaan avoimuuteen ei ole pystytty.

Hänen mukaansa tiedot tuottajien taloudesta, veroista sekä esimerkiksi osaamisesta ja osallistumisesta koulutustoimintaan parantavat ihmisten luottamusta palveluihin.

– Valinnanvapauslaissa säännöt tulevat olemaan samat kaikille, se antaa edellytykset reiluun toimintaan vahvan julkisen kontrollin alla.

Sarkomaa toivoo laajaa osallistumista ja rakentavia kehittämisehdotuksia valinnanvapausmallin lakiehdotukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)