Verkkouutiset

Kokoomuksen Kataja: TVO voisi saada ydinvoimaluvan ehdollisena

Porilaiskansanedustaja Sampsa Kataja pitää mahdollisena, että Teollisuuden voima voisi saada Olkiluoto 4 -voimalan periaatepäätöksen lisäajan ehdollisena, jos TVO kykenee esittämään riittävää lisäselvitystä ratkaisun tueksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Myönnetään jatkoaika sillä edellytyksellä, että tiettyyn päivämäärään mennessä investointipäätös pystytään tekemään tietyllä varmuudella, Sampsa Kataja kuvailee Verkkouutisille mahdollista ”luovaa ratkaisua” TVO:n periaatepäätöksen lisäajalle.

– Ehdollisenahan Fennovoimankin lupa omistuksen suhteen annettiin. Samalla tavalla voisi kuvitella, että jos tiettyyn määräaikaan mennessä hallituksen esittämät kriteerit täyttyvät, niin lupa voisi olla voimassa.

Valtioneuvosto hyväksyi viime torstaina Fennovoiman ydinvoimalahankkeen periaatepäätöksen täydennyksen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren hyväksyttyyn esitykseen sisältyi ehto, että 60 prosenttia ydinvoimalan omistuksesta täytyy olla kotimaista omistusta, joiksi lasketaan kaikki EU- ja ETA-alueelta tuleva omistus.

Samassa valtioneuvoston istunnossa TVO:n hakemus periaatepäätöksen määräajan pidennyksestä päätettiin jättää pöydälle eli siirtää myöhemmin käsiteltäväksi valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) aloitteesta.

Vapaavuori on valmis tarkastelemaan esitystään uudestaan, jos TVO kykenee tuomaan riittävän uskottavaa lisäselvitystä, joka vaikuttaisi ratkaisuun. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) taas väläytti torstain tiedotustilaisuudessa, että TVO:n periaatepäätökseen on löydettävissä jokin ”luova ratkaisu”.

Painavaa selvitystä kaivataan

TVO:n periaatepäätöksen jatkoajan hyväksyminen edellyttäisi, että Vapaavuori ottaisi asian uudelleen työ- ja elinkeinoministeriön valmisteltavaksi, ja esittäisi uuden valmistelun perusteella päivitetyn periaatepäätöksen hyväksymistä hallitukselle. Eduskunnan roolina on sen jälkeen joko hyväksyä tai hylätä valtioneuvoston päätös.

Katajan mukaan TVO:n päätöksen uudelleenkäsittelyä varten tarvittaisiin vakuuttavaa perustelua sille, että hanke oikeasti etenisi myönnetyn lisäajan puitteissa. Lisäaika ei voisi olla uudelleen alkuperäisen viiden vuoden pituinen, vaan sen pitäisi olla lyhyempi aika.

– Olennaista on se, että TVO ja sen omistajat kykenevät esittämään hankkeen toteuttamisesta vankempaa näkemystä kuin tähän mennessä ovat pystyneet, Kataja sanoo.

Käytännössä riittävä vakuutus hankkeen toteuttamisesta aikataulussa tarkoittaisi Katajan mukaan TVO:n omistajien vahvaa sitoutumista tarvittavien investointien toteuttamiseen aikataulussa.

Katajan mielestä TVO:n uskottavat lisäselvitykset parantaisivat myös edellytyksiä sille, että eduskunnasta löytyisi hyväksymään valtioneuvoston periaatepäätöksen.

– On selvää, että ei esittelijän kanta eikä varmaan hallituksenkaan enemmistön kanta muutu, ellei TVO:n omistajien suunnalta tule todella painavaa uutta selvitystä asiaan, Kataja sanoo.

TVO on tiistaiaamuna kokoomuksen eduskuntaryhmän kuultavana lisäselvitysten suhteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)