Verkkouutiset

Yrittäjät: Päästöjen vähennykset painottuvat liikaa pk-yrityksiin

Suomen yrittäjien mielestä päästövähennysten painopistettä pitää siirtää päästökaupan ulkopuolisilta toimialoilta päästökauppasektorille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eurooppa-neuvosto pääsi viime yönä sopuun EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kehyksistä vuosille 2020–2030. Suomen yrittäjien mielestä on hyvä, että päästövähennyksistä saatiin sovituksi. Tavoitteena on vähentää päästöjä vähintään 40 prosentilla vuoden 1990 päästötasoon verrattuna.

Päästövähennystavoite jaetaan EU:n päästökauppajärjestelmän tavoitteeksi ja päästökaupan ulkopuolisten alojen tavoitteeksi. Päästökaupan ulkopuolisten alojen tavoitteeksi sovittiin 30 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Suurin osa Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä on päästökauppajärjestelmän ulkopuolella.

– EU:n tavoitteen jako painottuu liikaa päästökaupan ulkopuolisiin aloihin, joilla päästöjen vähentäminen on kallista. Erityisesti liikenteen päästöjen vähentämiseen tulee paineita. Päästövähennysten painopistettä pitää siirtää päästökaupan ulkopuolisilta toimialoilta päästökauppasektorille, ympäristöekonomisti Eini Lemmelä Suomen yrittäjistä katsoo.

Päästökaupan ulkopuolisten alojen tavoite jaetaan jäsenmaiden kesken niitä sitoviksi tavoitteiksi. Neuvoston päätelmien mukaan jako perustuu maiden bruttokansantuotteen asukasta kohti. Tavoitteita muokattaisiin kustannustehokkuuden perusteella niiden maiden osalta, joiden bruttokansantuote asukasta kohti ylittää EU:n keskiarvon. Suomi kuuluu tähän ryhmään.

– Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kannalta on erittäin tärkeää, että tavoitteiden asettamisessa otetaan huomioon kustannustehokkuus. Muuten Suomen tavoite muodostuu niin korkeaksi, että kustannukset sen saavuttamisesta olisivat hyvin korkeat ja lisätoimia jouduttaisiin tekemään kaikilla toimialoilla. Tiukemman tavoitteen tuomat hyödyt olisivat pienet verrattuna Suomen tai EU:n kokonaispäästöihin, Lemmelä toteaa.

Neuvoston päätelmissä esitetään energiatehokkuustavoitteeksi vähintään 27 prosentin energiansäästöä vuonna 2030 verrattuna energiankulutukseen, jonka arvioidaan toteutuvan ilman energiatehokkuuden parantamistoimia. Uusiutuvan energian tavoite on vähintään 27 prosenttia EU:n energiankulutuksesta.

– Energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian tavoitteet ovat EU-tason tavoitteita, eivätkä ne sido yksittäisiä jäsenmaita. Se antaa jäsenmaille vapautta hyödyntää omia vahvuuksiaan ja valita järkevimmät päästövähennystoimet, Lemmelä arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)