Verkkouutiset

SDP:n Antti Lindtman: PS:n hajoamiseen liittyi omien ylisuurten valtapaikkojen turvaaminen

Demareiden ryhmyrin mielestä kansanedustajalla on ja pitää olla täysi oikeus jättää puolueensa, jos he katsovat puolueen suunnan muuttuneen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Niin sanotussa hallituskriisissä puhuttiin arvoista. Näin hallitus ehti sanoillaan luoda toivoa uudesta johtajuudesta, mutta teot veivät luottamuksen, totesi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolueensa ryhmäpuheessa hallituksen pohjassa tapahtuneesta muutoksesta.

Antti Lindtmanin mielestä eduskunnalle tässä näytelmässä ei annettu kummoista roolia. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pantiin tapahtuneiden tosiasioiden eteen.

Lindtman viittasi kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) blogiin: ”Viime viikollahan meillä oli hallituskriisi, joka oli hallituskriisi kaikille muille paitsi Soinille, Orpolle ja Sipilälle.”

– Harkimo ihmetteli diiliä, miten ministeripaikat säilyvät, vaikka kansanedustajien lukumäärä lähes puoliintui, Lindtman sanoi viitaten viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtautuneisiin 20 kansanedustajaan.

Lindtmanin mielestä kansanedustajalla on ja pitää olla täysi oikeus jättää puolueensa, jos he katsovat puolueen suunnan muuttuneen.

– Oikeutusta kuitenkin lisäisi, jos ratkaisuun ei liittyisi omien ylisuurten valtapaikkojen turvaaminen.

– Kaikissa tapauksissa olemme jälleen saaneet yhden esimerkin, että kaikkea valtaa ei pidä keskittää yksiin käsiin – ei myöskään pääministerin käsiin.

Lindtmanin mielestä hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä.

– Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa.

– Eronpyyntö ja uudet hallitusneuvottelut olisivat antaneet mahdollisuuden keskustella Suomen linjasta ja samalla mahdollisuuden tarkistaa linjaa sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan suuntaan. Sitä mahdollisuutta ei haluttu käyttää – valtapoliittisten päämäärien johdosta.

Lindtman katsoo, että Hallitusneuvottelut olisivat antaneet eduskunnalle mahdollisuuden hakea toisenlaista politiikkaa.

– Voi olla, että nyt nähty varmistaa sen, ettei todelliseen muutokseen ole mahdollisuutta ilman kansan uutta valtakirjaa, ilman eduskuntavaaleja.

Lindtman esittää edellä sanotun perusteella epäluottamuslauseen.

– Tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita. Koska hallitus ei myöskään ollut valmis uudistamaan hallitusohjelmaa ja sen arvopohjaa esitän, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)