Verkkouutiset

Pohjoismaiden demarijohtajilta tiukat vaatimukset Israelille: ”Miehitys on lopetettava”

Pohjoismaiden sosiaalidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat vaativat osana rauhanneuvotteluita Israelia luopumaan Länsirannan miehityksestä ja purkamaan Gazan saarron.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Store, Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven, Islannin Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Ami Pall Arnason sekä Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kehottavat Israelia ja Hamasia solmimaan välittömästi tulitauon ja ryhtymään rauhanneuvotteluihin.

Demarijohtajat pitävät rauhanneuvotteluiden ehtona yli 60 vuotta kestäneen konfliktin juurien käsittelemistä.

– Tämä tarkoittaa, että Israelin on lopetettava Länsirannan miehitys, purettava siirtokuntapolitiikka, joka sisältää vallattujen alueiden mielivaltaisen liittämisen ja lopettava Gazan saarto, demarijohtajien yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Rauhanneuvottelut täytyy demarinelikon mielestä käydä kansainvälisessä valvonnassa.

– Mahdollisen rauhansopimuksen solmimisen jälkeen kansainvälinen sotilaallinen läsnäolo saattaa olla välttämätön. Pohjoismaiden tulee suhtautua myönteisesti osallistumiseen rauhanturvaamiseen, tiedotteessa todetaan.

Puheenjohtajat myös kehottavat yrityksiä olemaan käymättä kauppaa tavaroilla ja palveluilla miehitetyiltä alueilta ja toteavat työskentelevänsä kansainvälisesti, jotta näillä alueilla tuotetuille tuotteille saadaan kieltoja.

Puheenjohtajat huomauttavat, että valtaosa konfliktin uhreista ”on viattomia palestiinalaisia siviilejä, jotka eivät voi paeta taisteluja suljetusta Gazasta”.

Demarijohtajien mielestä ”Israelilla on miehittäjävaltiona ja ylivoimaisesti vahvimpana osapuolena erityinen vastuu konfliktissa”.

– Tuomitsemme Israelin suhteettoman voimankäytön, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta ja humanitaarisia perusperiaatteita, tiedotteessa todetaan.

Demarijohtajat tuomitsevat myös Hamasin tekemät raketti-iskut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)