Verkkouutiset

”Tällaista omaisuuden ryöstöä ei ole Suomessa tapahtunut koskaan”

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee, miten maakuntamallissa satojen miljoonien arvoisia kiinteistöjä siirretään kunnilta valtiolle ilman korvausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maakuntamallissa aiotaan siirtää kaikkien sairaanhoitopiirien ja maakuntaliittojen kiinteistöt ja kunnilta vuokrattavien tilojen vuokrasopimukset valtakunnalliselle osakeyhtiölle korvauksetta.

Suomessa on aikaisemminkin tapahtunut omaisuuden vaihdoksia julkisen hallinnon sisällä

– Ennen näistä on neuvoteltu ja päädytty korvauksiin eri osapuolille. Nyt esimerkiksi yli kolmen miljardin euron arvoiset, kuntalaisten varoilla maksetut sairaalat siirrettäisiin täysin korvauksetta uusille vallanpitäjille, kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee.

– Tällaista toisen omaisuuden ryöstöä ei ole Suomessa koettu koskaan, ja vielä yhtiölle, jolla ei toistaiseksi ole minkäänlaista lainsäädännöllistä pohjaa, Paatero toteaa.

– Yhtiön johto on jo valittu ilman hakua ja päätöksiä tekevät tulevaisuudessa hallitusammattilaiset, täysin irrallaan maakuntavaltuuston päätöksenteosta. Maakunnat ovat vain tilojen vuokraajia ja investointi – ja peruskorjauspäätökset tehdään valtakunnallisessa ”Senaatti 2”-yhtiössä, Paatero toteaa.

Vaarana on myös, että valtakunnallinen yhtiö nostaa kiinteistöjen vuokria, jotta investointeja voidaan tehdä.

Paatero ehdottaa, että valtakunnallisen yhtiön sijaan kaikki sote-kiinteistöt siirrettäisiin maakunnalle tai aluekunnalle velkoineen kaikkineen.

– Olisi mahdollista perustaa maakunnan oma yhtiö, jossa kunnat olisivat osakkaina kiinteistöjen arvoa vastaavalla osuudella. Toisena vaihtoehtona olisi tai on antaa kiinteistöt nykyisen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallintaan, Paatero listaa.

Tällöin neuvottelu tilojen käytöstä, rakentamisesta ja peruskorjauksessa voidaan tehdä saman alueen sisällä toimintoja hallitsevan maakunnan tai aluekunnan ja tiloja hallitsevan kuntayhtymän välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)