Verkkouutiset

Kokoomuksen Outi Mäkelä tyrmää maakuntaveron – ”emme tarvitse sitä kansalaisten kiusaksi”

Kansanedustajan mukaan maakuntavero lisäisi todennäköisesti Uudenmaan ja suurten kaupunkiseutujen maksuosuutta sote-uudistuksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Outi Mäkelä tyrmää maakuntaveron.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa kyselyssä valtuutettujen niukka enemmistö (51 prosenttia) kannattaisi maakuntaveroa.

Mäkelä haluaa muistuttaa tuoreita valtuutettuja, että maakunnille voidaan luoda kannustimet huolehtia taloudestaan ilman verotusoikeuttakin. Maakuntauudistuksessa on ensisijaisesti kyse sote-uudistuksesta.

– Emme tarvitse uusia veroja kansalaisten kiusaksi nostamaan kokonaisveroastettamme. Tavallinen palkansaaja maksaa palkkatulostaan jo nykyisin 7–8 eri veroa. Erilliset verotusoikeudelliset tahot vaikeuttaisivat huomattavasti verotuksen kokonaissuunnittelua ja kehittämistä.

– Täytyy olla todellinen optimisti, jos ei näe riskiä työhön kohdistuvien verojen kiristymiselle, Mäkelä toteaa tiedotteessaan.

Maakuntien rahoitus tulee perustumaan suurelta osin valtion rahoitukseen. Lisäksi asiakas- ja käyttömaksut sekä myyntitulot täydentäisivät maakuntien rahoitusta. Maakuntien väliset erot palvelutarpeissa ja järjestämisen olosuhteissa huomioitaisiin valtion rahoituksessa ja näin varmistettaisiin kunkin maakunnan riittävät edellytykset järjestää palveluja asukkailleen.

Valtio myös ohjaa maakuntien taloudenpitoa ja pyrkii hillitsemään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua. Käytännössä ei ole pystytty osoittamaan, että itsehallinto pitäisi veroasteen matalana

– Kaavailtujen maakuntien välillä on suuret erot veropohjassa ja veroprosentit eriytyisivät voimakkaasti ilman verotulojen voimakasta tasausta. Maakuntavero lisäisi todennäköisesti Uudenmaan ja suurten kaupunkiseutujen maksuosuutta uudistuksessa, Mäkelä arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)