Verkkouutiset

Kotitalouksille miljoonien lisälasku? Lakimuutos kummastuttaa

Hallituksen esitys tekijänoikeuslain muuttamiseksi toisi kotitalouksille jopa 14 miljoonan euron vuosittaisen lisälaskun ja tekijänoikeusjärjestöille ison potin rahaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekijänoikeuslain muutoksen myötä kaapeliverkon ylläpitäjien ja yhteisantennitalouksien pitäisi maksaa kokonaan uusi tekijänoikeusmaksu sellaisten televisiokanavien uudelleenlähettämisestä, joiden lähettämiselle on lain mukainen edelleenlähettämisvelvoite eli niin sanottu must carry -velvoite.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle annetuissa lausunnoissa lain muutokset saavat täystyrmäyksen lähes kaikilta muilta lausunnonantajilta kuin tekijänoikeusjärjestöiltä, joilla on asiassa oma taloudellinen intressi. Useat lausunnonantajat huomauttavat, että kotimaiset televisiokanavat maksavat jo nyt alkuperäisen lähetyksen osalta tekijänoikeuskorvaukset koko Suomen väestön mukaisesti. Siksi tuplakorvaus edelleenlähettämisestä ihmetyttää lausunnonantajia.

– Näissä tilanteissa, joissa televisioyhtiö on hankkinut oikeudet myös kaapeliverkossa lähettämiseen, ehdotettava 25 i § johtaa nyt perusteettomasti kaksinkertaisen korvauksen maksamiseen kaapelijakelusta, todetaan Elinkeinoelämän keskusliiton antamassa lausunnossa lakihankkeeseen.

Lain valmistelua on arvosteltu siitä, että siinä ei ole lainkaan tehty vaikuttavuusarviointia. Monopoliasemassa olevan Kopioston vuoden 2010 kotimaisten kanavien edelleen lähettämisen tariffiksi on ilmoitettu kaapeliverkossa 3 senttiä kuukaudessa kotitaloutta ja kanavaa kohti. Kun otetaan huomioon indeksikorotukset, laskun on arvioitu nousevan nyt 5 senttiin. Kun laskuun otetaan mukaan must carry -kanavat sekä vuonna 2011 velvoitteesta poistetut kotimaiset kanavat, Kopiosto rikastuisi lakimuutoksen myötä arviolta jopa noin 14 miljoonalla eurolla.

Kotitaloutta kohti lisälasku tekisi vuodessa 7,8 euroa kaapelitelevision katsojille sekä yhteisantennitalouksille eli noin kahdelle kolmasosalle Suomen väestöstä. Sen sijaan taloudet, joissa on oma antenni, selviäisivät kokonaan ilman lisälaskua. Tämä olisi myös yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallista, koska uusi tuplamaksu tarkoittaisi YLE-veron korotusta vain osalle kansalaisista.

– Mikäli lähettäjäyritykset joutuvat jatkossa maksamaan johtimitse tapahtuvasta edelleen lähettämisestä enemmän, kuin mitä ne tähän mennessä ovat lähetysoikeuksista maksaneet, ne todennäköisesti perivät lisäkustannukset viime kädessä kuluttajilta, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lausunnossa todetaan.

Kaapeliverkon kohdalla lasku tulisi operaattorille, joka todennäköisesti perisi sen hinnoissa asiakkailta. Sen sijaan yhteisantennitalouksille maksun periminen olisi mutkikkaampaa, sillä asunto-osakeyhtiölain tulkinnan mukaan operaattori tai taloyhtiö ei voi periä sisällöntuotantoa koskevia kustannuksia asukkailta. Tilanne on sama kuin, jos asuntoyhtiö päättäisi tilata jonkun tietyn lehden kaikkiin asuntoihin yhtiön enemmistöpäätöksellä.

Perusteluna EU

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema lakihanke on jo kaksi kertaa valtioneuvostossa vedetty pois esittelijän toimesta, ja lopulta se erotettiin muista tekijänoikeuslakimuutoksista omaksi hankkeekseen. Nyt lausuntokierros lakimuutoksen osalta on päättynyt, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tämän syksyn aikana.

Perusteluna lakimuutokselle esitetään sitä, että Euroopan komissio vaatii korvausoikeuden palauttamista tekijänoikeusdirektiivin perusteella. Muuten Suomen pelättäisiin häviävän aiheesta nostettu kanne EU-tuomioistuimessa. Komissiolla ei ole kuitenkaan ole tuomiovaltaa, vaan se kuuluu Euroopan unionin tuomioistuimelle.

Ministeriön pyynnöstä Helsingin käräjäoikeus otti kantaa direktiivin tulkintaan näin:

”Toisaalta EU-oikeuden kehittymisen kannalta voisi olla suotavaakin, että asiasta saataisiin EU-tuomioistuimen perusteltu ratkaisu.”

Must carry -kysymyksen tekijänoikeusmaksuihin liittyvä ongelma piilee siinä, että televisiokanavien jakelumarkkinat vaihtelevat suuresti Euroopan unionissa maasta toiseen, ja siksi myös lainsäädäntö on hyvin kirjava.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi jo vuonna 2005 vastaavan pykälän poistamisen yhteydessä, että velvollisuus maksaa tekijälle korvausta lailla säädetyn velvoitteen täyttämisestä ei ole ”omaisuudensuojan näkökulmasta oikeasuhtaista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)