Verkkouutiset

Tohtorin vinkit: Näin populistille kannattaa puhua

Erikoistutkijan mukaan populismin kritiikki on usein heikkolaatuista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori, erikoistutkija Mari K. Niemi kritisoi Suomen Kuvalehden kolumnissaan populistien vastustajia siitä, etteivät nämä kritiikkiä esittäessään välitä faktoista.

Niemen mielestä Johanna Korhonen kuvaili Pressiklubissa Jussi Halla-ahon ”valtaa hamuavana lahkojohtajatyyppinä, joka ei pidä ihmisistä ja on politiikassa jostain muusta syystä kuin halusta tehdä ihmisille parempaa yhteiskuntaa”.

Toimittaja Unto Hämäläinen oli lempeällä otteella korjannut Halla-ahon sanoneen, ettei pidä kaikista ihmisistä.

– Tämä voi vaikuttaa joutavalta detaljilta, mutta asiaa kannattaa miettiä omakohtaisesti. Mitä itsellesi merkitsisi se, että julkista kritiikkiä kohdatessasi sinua kuitenkin siteerattaisiin oikein?

Niemen mukaan kritiikki ja arviot on yleisestikin ottaen helpompi hyväksyä faktojen ollessa kohdallaan.

Tutkija kehottaa viettämään aikaa eri tavoin ajattelevien kanssa ja keskustelemaan.

– Hyvä lähtökohta vuorovaikutukselle on sen hyväksyminen, että vaikka juttukaverin maailmankuva poikkeaa omastasi, myös hän todennäköisesti ajattelee olevansa hyvällä ja oikealla asialla.

Niemi kannustaa myös olemaan avoin omien käsitysten muuttamiselle.

– Jos vuorovaikutuksen lähtökohtana on, että minä olen kaikessa oikeassa ja sinä kaikin puolin väärässä, kummankaan osapuolen ajattelu tai ymmärrys tuskin kehittyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)