Tohtorin vinkit: Näin populistille kannattaa puhua

Erikoistutkijan mukaan populismin kritiikki on usein heikkolaatuista.

  • LKS 20151019 - Erikoistutkija, valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi Helsingissä 19. lokakuuta 2015. Tieteentekijöiden liitto on valinnut hänet vuoden tieteentekijäksi. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Mari K. Niemi.

    ()

Valtiotieteen tohtori, erikoistutkija Mari K. Niemi kritisoi Suomen Kuvalehden kolumnissaan populistien vastustajia siitä, etteivät nämä kritiikkiä esittäessään välitä faktoista.

Niemen mielestä Johanna Korhonen kuvaili Pressiklubissa Jussi Halla-ahon "valtaa hamuavana lahkojohtajatyyppinä, joka ei pidä ihmisistä ja on politiikassa jostain muusta syystä kuin halusta tehdä ihmisille parempaa yhteiskuntaa".

Toimittaja Unto Hämäläinen oli lempeällä otteella korjannut Halla-ahon sanoneen, ettei pidä kaikista ihmisistä.

– Tämä voi vaikuttaa joutavalta detaljilta, mutta asiaa kannattaa miettiä omakohtaisesti. Mitä itsellesi merkitsisi se, että julkista kritiikkiä kohdatessasi sinua kuitenkin siteerattaisiin oikein?

Niemen mukaan kritiikki ja arviot on yleisestikin ottaen helpompi hyväksyä faktojen ollessa kohdallaan.

Tutkija kehottaa viettämään aikaa eri tavoin ajattelevien kanssa ja keskustelemaan.

– Hyvä lähtökohta vuorovaikutukselle on sen hyväksyminen, että vaikka juttukaverin maailmankuva poikkeaa omastasi, myös hän todennäköisesti ajattelee olevansa hyvällä ja oikealla asialla.

Niemi kannustaa myös olemaan avoin omien käsitysten muuttamiselle.

– Jos vuorovaikutuksen lähtökohtana on, että minä olen kaikessa oikeassa ja sinä kaikin puolin väärässä, kummankaan osapuolen ajattelu tai ymmärrys tuskin kehittyy.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.