Verkkouutiset

Li Andersson: Edistyksellisten voimien on puolustettava perusoikeuksia

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan Donald Trumpin valinnan myötä on mahdollista, että pohjoismainen ulottuvuus vahvistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan Suomen ulkopoliittisena tavoitteena tulee olla kansainvälisen sopimusperustaisen järjestelmän edistäminen ja ihmisoikeuksien vahvistaminen.

Tämä merkitsee hänen mukaansa ennen muuta YK:n ja Euroopan neuvoston vahvistamista. Tässä työssä pohjoismaiden yhteistyö korostuu.

– Kansainvälisen oikeuden rakenteet ja sopimukset on luotu sitä varten, että ne kestävät talouskriisejä, oikeistopopulisteja, trumpeja ja totuuden jälkeistä aikaa.

”Kun Suomen oikeusministeri vihjailee perustuslain yhdenvertaisuuspykälien olevan este säästöpolitiikalle tai kun poliitikot pilkkaavat johtavia perusoikeusasiantuntijoita ’perusoikeusfundamentalisteiksi’, on sivistysvaltiossa toimivien edistyksellisten voimien, olkoon sitten vasemmalla tai oikealla, johdonmukaisesti ja konkreettisesti puolustettava sopimusperustaista järjestelmää sekä perus- ja ihmisoikeuksien jakamattomuutta ja ehdottomuutta”, Andersson toteaa tiedotteessaan. Hän puhui tiistaina Paasikivi-seurassa.

Keskusteluyhteys Venäjään

Li Andersson pitää tärkeänä, että Suomessa on ylläpidetty keskusteluyhteyttä Venäjään.

– On vältettävä tilanne, jossa konflikteista tulee pitkäaikaisia ja jäätyneitä. Kansainvälisen oikeuden loukkaukset tulee ehdottomasti tuomita, mutta työskenneltävä samanaikaisesti aktiivisesti konfliktien ratkaisemiseksi ja jännitteiden lieventämisen puolesta.

Anderssonin mukaan Suomen ja EU:n on tarjottava Venäjälle tietä ulos pakotteista, kun Ukrainan kriisiin saadaan ratkaisu.

– Minskin sopimus tarjoaa edelleen parhaan pohjan kriisin ratkaisemiselle. On vaadittava, että kaikki osapuolet noudattavat sen määräyksiä.

– Keskusteluyhteys ei tarkoita, että hyväksyttäisiin Venäjän johdon näkemykset, että luotettaisiin sen puheisiin, jos ne ovat ristiriidassa tekojen kanssa. Sen sijaan ilman keskusteluyhteyttä epäluottamus ei voi kuin kasvaa entisestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)