Verkkouutiset

Siirtolaiset huijaavat tukia? – EU-komissiolta opaskirja torjuntaan

Jäsenmaa voi karkottaa EU-kansalaisen, jos tämä aiheuttaa "perusteettoman taakan".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komissio on julkaissut oppaan, jonka avulla viranomaiset voivat ehkäistä sosiaalitukien väärinkäyttöä. ”Jatkuvan asumisen testi” (Habitual Residence Test) auttaa osoittamaan, onko maasta toiseen muuttaneella EU-kansalaisella oikeus sosiaalitukiin uudessa kotimaassaan.

– On olemassa selvät säännöt, jotka estävät ihmisiä käyttämästä väärin muiden EU-maiden myöntämiä sosiaalitukia, sanoi EU:n sosiaaliasioista vastaava komissaari László Andor.

EU-laissa määritellään, mitä tarkoittavat pysyvä asuminen, väliaikainen asuminen ja oleskelu. EU:n mukaan kansalainen voi asua pysyvästi vain yhdessä maassa, joten vain yksi maa voi olla velvollinen maksamaan asumiseen perustuvia sosiaalitukia.

Oppaassa luetellaan yhdeksän tekijää, joiden perusteella asuinpaikka määritellään: henkilön perhesiteet; asumisen kesto; työpaikka; tekeekö henkilö palkatonta työtä; jos kyseessä on opiskelija, tämän tulonlähteet; asuminen; mihin maahan henkilö maksaa veronsa; muuton syyt; henkilön motiivit perustuen todisteisiin.

EU:n sisällä tapahtuvasta siirtolaisuudesta on viime kuukausina keskusteltu vilkkaasti erityisesti Britanniassa ja Saksassa. Itä-Euroopan maiden EU-kansalaiset ovat tämän vuoden alusta lähtien saaneet muuttaa vapaasti EU:n sisällä, koska niiden EU-jäsenyyden alusta laskettu kymmenen vuoden siirtymäaika kului umpeen.

Britit ja saksalaiset pelkäävät, että Romaniasta ja Bulgariasta muuttaa suuria joukkoja ihmisiä nauttimaan ”vanhojen” EU-maiden sosiaalituista. Britannian pääministeri David Cameron on luvannut, että siirtolaisten määrää rajoitetaan.

Andorin mukaan EU-maa voi joissain tilanteissa karkottaa EU-kansalaisen, jos käy ilmi, että tämä aiheuttaa ”perusteettoman taakan” isäntämaansa sosiaalitukijärjestelmälle.

– On olemassa rajat sille, miten kauan EU-kansalaiset voivat oleskella toisessa maassa, jos he eivät tee työtä tai jos he eivät ole työtä tekevän sukulainen ja jos he eivät voi huolehtia itsestään taloudellisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)