Verkkouutiset

Näin keskusta loisi 200 000 työpaikkaa

Keskustan mukaan budjetin 1,2 prosentin bruttokansantuotteen ennuste ei tule toteutumaan, koska kasvun edellytykset puuttuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomeen tarvitaan 200 000 työpaikkaa lisää tulevina vuosina. Muutoin emme saa tuloja ja menoja tasapainoon, sanoi keskustan ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa pitänyt kansanedustaja Timo Kalli.

Eduskunta käy maanantaina yleiskeskustelun valtion vuoden 2015 talousarvioesityksestä.

Keskustan mukaan Suomessa on alkamassa neljäs peräkkäinen vuosi, jolloin talous supistuu.

Viime aikoina on keskusteltu siitä, mitä valtio voi tehdä Suomen suunnan muuttamiseksi. Keskustan mielestä valtio voi tehdä paljon.

Puolueen mukaan Suomi tarvitsee yhteiskuntasopimuksen. Siinä on sovittava sellaisista uudistuksista, joilla työllisyyttä ja taloutta parannetaan. Yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen on eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ja valittavan pääministerin ensimmäinen tehtävä.

– Kiireellisintä on lisätä pienten ja keskisuurten yritysten kannusteita investoida ja työllistää. Näitä ovat esimerkiksi yrittäjävähennys, investointien vapaa poisto-oikeus, kotitalousvähennyksen ehtojen parantaminen ja tuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa on karsittava ja työllistävän, kotimaisen energian kilpailukykyä parannettava.

Keskusta on myös valmis aloittamaan erilaisia kokeiluja siitä, miten eri uudistukset toimivat käytännössä. Yksi tällainen on aktiivisuuteen kannustava perustulo.

– Keskustan yksi ratkaisu kasvun ja työpaikkojen luomiseksi hiipuville, mutta Suomen kannalta elintärkeille aloille ja kokonaan uusille aloille on kasvurahasto. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti rahastoa tässä salissa kaksi vuotta sitten. Nyt EU-komissio on valmistellut vastaavaa järjestelyä.

Kasvurahastossa valtion omistusta muutetaan uuteen, kasvua ja työpaikkoja luovaan muotoon ja avataan pullonkauloja, joita yritysten rahoituksessa nyt on.

Keskusta katsoo, että kotimaiset luonnonvarat, lähiruoka ja biotalous laajemmin ovat mahdollisuus pysyviin uusiin työpaikkoihin. Myös esimerkiksi matkailu, kaivannaisteollisuus, hyvinvointi sekä tietotekniikan soveltaminen ovat aloja, joille voi syntyä uusia työpaikkoja.

– Työllistämiselle ja työn tekemiselle on luotava edellytykset koko Suomeen. Liikenne- ja muita investointeja on tehtävä tasaisesti eri puolille maata. Tiestön kunto on monin paikoin ala-arvoinen. Keskusta on esittänyt lisärahoitusta perustienpitoon ja yksityisteihin. Budjetin ulkopuolisen liikennerahaston perustaminen on puolestaan Keskustan ratkaisu merkittävien liikennehankkeiden taloudelliseen ja sujuvaan läpivientiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)