Verkkouutiset

Pääministeri väläyttää ensi vuodelle miljardia suurempia sopeutustoimia

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan talousneuvoston kokouksessa on syntynyt yhteinen näkemys valtiontalouden sopeutustoimien mitoituksesta ja ajoituksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen, keskeisten etujärjestöjen ja Suomen Pankin yhteinen talousneuvosto kävi tänään keskustelun valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamalta ekonomistiryhmältä tilaamastaan finanssipolitiikan arviosta.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan talousneuvostossa yleinen käsitys oli, että jaksotus on viisasta tehdä niin, että se häiritsee mahdollisimman vähän talouskasvua. Samalla sopeutuksen pitää kuitenkin olla riittävän suurta, jotta uskottavuus ja luotettavuus Suomen talouteen säilyy.

Kataisen mukaan talousneuvosto oli ”enemmän ja vähemmän” samaa mieltä kuin Hetemäen asiantuntijaryhmä.

– Jokaisella on omia painotuksiaan, mutta voi sanoa, että suuri linja on kyllä hyvin laajasti hyväksytty, Katainen sanoi Verkkouutisille talousneuvoston kokouksen jälkeen Smolnassa.

Katainen kertoi talousneuvoston olleen myös sitä mieltä, että Suomen täytyy täyttää vuosittain EU:n asettamat vaatimukset.

– Suomi on ollut itse ajamassa tiukempia talouskurisääntöjä. Meidän pitää ilman muuta täyttää ne.

EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden velan on oltava alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta ja vuosittaisen budjettialijäämän on oltava pienempi kuin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ensi vuoden sopeutussumma auki

Katainen sanoi hallituksen pohtivan vielä, kuinka paljon sopeutustoimia tehdään ensi vuonna. Hetemäen ekonomistiryhmä esitti miljardin euron sopeutustoimia vuosittain kolmen vuoden ajan.

– Se kuinka paljon tehdään vuonna 2015, niin sehän syö tulevien vuosien sopeutustarvetta, jos se on suurempi kuin mikä tässä (Hetemäen) esityksessä on. Pitää katsoa niitä EU-sääntöjä, mitä ne edellyttävät ja mikä on Suomen kannalta viisasta.

Talousneuvostossa puheenvuoroja käyttäneet olivat Kataisen mukaan sitä mieltä, että Suomen uskottavuuden kannalta pitää ensi vuonna tehdä riittävän suuruinen sopeutuspaketti. Hetemäen ryhmä esitti, että päätökset kolmen miljardin sopeutustoimista pitää tehdä tällä vaalikaudella.

– Osa oli sitä mieltä, että koko kolmen miljardin euron edestä päätöksiä pitää olla. Kaikki eivät käyttäneet siitä puheenvuoroa.

Katainen toivoi opposition sitoutuvan siihen, että sopeutustarpeesta olisi yhteiset luvut, jolloin arvovalinnoista olisi helpompi käydä analyyttistä keskustelua.

– Kun kaikki sitoutuvat velkaantumisen taittamiseen ja on yhteiset luvut ja jos on vielä käsitys siitä, että jaksottaminen on parempi kuin kertarysäytys, niin sitten meillä on aika pitkälle menevä yhteinen näkemys siitä, miten asioita hoidetaan. Jokainen tuo sitten pöytään omat arvovalintansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)