Verkkouutiset

Erikoistutkija puoluekannatuksesta: Uskottavuus vaikuttaa siihen, mistä saa kiitoksen

Kokoomukseen luotetaan erikoistutkijan mukaan talouspolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien puoluekannatusgallupin mukaan hallituspuolueista vain kokoomus on onnistunut kasvattamaan kannatustaan.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo suosittelee blogissaan tarkastelemaan puolueiden kannatuksen kehitystä jo vuoden alusta.

– Niistä ilmenee, että keskustan kannatus on ollut tasaisessa laskussa suurin piirtein vuoden alusta lähtien. Samana aikana kokoomuksen kannatus on selvästi kasvanut, Railo huomauttaa.

Hyvät talousuutiset eivät jostain syystä ole eduksi keskustalle. Railo toteaa, että suotuisan talouskehityksen luulisi satavan pääministeripuolueen hyväksi. Vastaus piilee tutkijan mukaan puolueiden uskottavuudesta.

– Puolueen uskottavuus vaikuttaa myös siihen, mistä puolue saa kiitoksen. Kaikilla puolueilla on uskottavuutta tietyillä ydinalueilla. Esimerkiksi SDP:hen luotetaan hyvinvointivaltion puolustamisessa, vihreisiin ympäristökysymyksissä ja kokoomukseen talouspolitiikassa.

Uskottavuus vaikuttaa Railon mukaan merkittävästi myös niihin motiiveihin, joiden kannustamana ihmiset tiettyä puoluetta äänestävät.

– Uskottavuus on samalla sekä voimavara että ongelma. Jos asiat menevät puolueen uskottavuusalueella hyvin, puolue saa kiitosta, mutta jos asiat menevätkin huonosti, kannattajat kääntävät selkänsä.

– Nyt näyttää siltä, että koska kokoomuksella on ollut uskottavuutta talouskysymyksissä ja talouskasvu on lähtenyt vauhtiin, kansalaiset kiittävät sitä maan kohentuneesta taloustilanteesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)