Verkkouutiset

HS: Ilkka Kanerva varoittaa ukrainalaisia Molotovista ja Ribbentropista

Ukrainan kriisissä ei ehkä ole nähty pahinta, arvioi Euroopan yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) tapasi äskettäin Ukrainan kriisin osapuolia.

Hän otti tapaamisessa esille vuoden 1939, jolloin Neuvostoliiton Vjatšeslav Molotov ja natsi-Saksan Joachim von Ribbentrop jakoivat Euroopan ja sen myötä myös Suomen etupiireihinsä.

– Opimme siitä, että ei koskaan enää, Kanerva sanoo Helsingin Sanomille.

Kanerva varoitti ukrainalaisia mahdollisista uusista etupiirijaoista Euroopassa.

– Tänäkin päivänä Molotov ja Ribbentrop elävät, ja jollette ota omistajuutta tästä tilanteesta, niin nämä molotovit ja ribbentropit nousevat jaloilleen ja tekevät ratkaisun ohi teidän kansallisen linjauksenne.

Euroopan unioni päätti tiistaina asettaa uusia talouspakotteita Venäjää vastaan Ukrainan kriisin johdosta. Eurooppa-neuvosto edellytti kesäkuun lopun päätelmissään Venäjältä toimenpiteitä Ukrainan-tilanteen vakauttamiseksi, mutta Venäjä ei ole edistänyt tilanteen kehittymistä positiiviseen suuntaan.

Kanerva ei kuitenkaan usko, että Venäjä aloittaisi sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

– En usko suoraan sotilaalliseen invaasioon, mutta kylläkin siihen, että Venäjän pyrkii vaikutusvaltansa kasvattamiseen.

– Siinä ei pari kolme vuotta ole mikään aika. Venäjä hakee keskeistä roolia takaisin itselleen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Se on niin iso muutos, että sen on valmis ajamaan sitä pitkään.

Kanerva pelkää, että Ukrainan kriisissä ei ehkä ole nähty pahinta.

– Valitettavasti Ukrainan sisällissota on lentokoneturman takia – se ei ollut onnettomuus, se oli julma rikos – saanut luonteen, jota sillä ei aiemmin ollut.

– Jos asiassa ei tapahdu käännettä, niin eihän tämä tähän jää. Kun minkäänlaista sovintoprosessia ei ole päällä, on hyvin vaikea saada tätä sellaisille raiteille, joilla päästäisiin edes hitaasti kohti positiivista prosessia.

Pakotteista huolimatta länsi ei saisi hänen mielestään katkaista vuorovaikutusta Venäjään.

– Pakotteet yksinään eivät ole parantava lääke, vain välttämätön keino akuuttiin tilanteeseen. Kriisin ratkaisemisessa tarvitaan sekä Länsi-Eurooppaa eli EU:ta ja Itä-Eurooppaa eli Venäjää. Pakotteiden rinnalle tarvitaan ehdottomasti neuvotteluja, muutoin Länsi- ja Itä-Eurooppa kulkevat eri suuntiin”, Kanerva sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)