Verkkouutiset

Peruspalveluministeri alkoholirajoituksista: ”Älkää ampuko viestintuojaa”

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen vetoaa mediaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on oppinut lyhyen ministeriuransa aikana, että mitä tahansa hän alkoholista lausuukin, se päättyy isoihin otsikoihin. Viina-asiat ovat suomalaisille herkkiä juttuja ja alkoholin saatavuuteen liittyvät päätökset kuohuttavia.

Huovinen arvioi Päätoimittajayhdistyksen tilaisuudessa tiistaina, että kiihkotonta kokonaisvaltaista keskustelua keskioluesta on mahdotonta käydä.

– Älkää ampuko viestintuojaa, hän vetosi mediaan. Ministerinä hän on kaiku yhteisen hallitusohjelman tavoitteille vähentää alkoholin haittoja ja toisaalta hillitä laitonta tuontia.

Kataisen hallitusohjelma velvoittaa uuden lainsäännön esittämiseen eduskunnalle kevätistuntokaudella.

Huovinen muistuttaa, että nykyistä sääntelyä ohjaa väkijuomalaki vuodelta 1932. Sen velvoitukset eivät ole tätä päivää. Ravintola-ala ei esimerkiksi pidä kovinkaan asiallisena sitä, että ravintolan tiskiltä ei vanhan lain mukaan saisi ostaa kerralla kahta annosta – siis viinilasillista myös seuralaiselle. Jos alkoholitarkastaja sattuu paikalle, käry käy ravintoloitsijalle.

Huovisen tietojen mukaan vanhaa väkijuomalakia noudatetaan varsin kirjavasti ympäri maata, mutta paikoin myös kirjaimellisesti.

Peruspalveluministerin mukaan alkoholipolitiikassa ja uudessa lainsäädännössä kulutuksen sääntely pitäisi olla keskiössä.

Alkoholin kulutus henkilöä kohden on hivenen laskussa, mutta onko laskeva suuntaus pysyvää, sitä seurataan sosiaali- ja terveysministeriössä. Tarkoituksena on viimeistään vuonna 2020 arvioida, mitä keinoja otetaan käyttöön, jos tavoitteet kulutuksen ja haittojen vähenemisessä eivät toteudu.

Huovinen toivoo suurista linjoista keskustelua hallituksen iltakoulussa.

Tuonti Virosta perustuu kyselytutkimuksiin, ja ministeri myöntää, että harva vastannee kyselyihin aivan tunnontarkasti. On siitä syytä olettaa, että tuonti on suurempaa kuin arviot siitä osoittavat. Rajatarkastuksia ei voida EU:n sisärajalla tehdä, mutta lisämäärittelyä ilmoituksesta ”omaan käyttöön” kyllä tarvitaan.

Huovinen kertoo keskustelleensa Viron alkoholiasioista vastaavan ministerin kanssa, mutta yhteistyön edellytykset ovat heikot, sillä Virolla on kaksi muutakin rajaa, jotka ”vuotavat”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)