Verkkouutiset

Hesarin salaiset kansiot kärventyivät

BLOGI

Tiedustelu on lähtökohtaisesti salaista, muutenhan se olisi epäonnistunutta.
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt oli Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja 17.9.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolusti aikoinaan urheasti linjaansa, jonka mukaan hän ei keskustele hallituksen keskeneräisistä asioista julkisesti. Media tarrasi kiinni ja syytti Vanhasta omituisesta tavasta toimia, salailusta.

Jupakassa taisi olla tahallaan väärin ymmärrystä: ei pääministeri halunnut tulpata keskustelua, vaan ennen kaikkea varmistaa, että päätöksiä syntyy. Ymmärsin vallan hyvin hänen näkökulmansa, vaikka pääministerin viestintä ontui.

Viestintä on vaikea paikka myös viestimille, kuten Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi tunnusti puolustellessaan HS:n julkaisemaa artikkelia, jossa hyödynnettiin Suomen turvallisuuden kannalta erittäin salaiseksi määriteltyä materiaalia. Niemen mukaan ei tullut tarpeeksi alleviivatuksi, miksi tällainen juttu tehtiin. Ilmeisesti lukijat olivat närkästyneitä siitä, että Suomen turvallisuuden kannalta oleellista materiaalia levitettiin julkisuuteen. Ei ollut kyse viranomaisen väärinkäytöstä tai muusta vastaavasta, joka olisi luonut tarpeen uutisoida.

Päätoimittaja kertoi kolumnissaan, että jutun pointti oli osoittaa Viestikoekeskuksen yhteys tiedustelulakiin, joka tullessaan hyväksytyksi lisäisi viranomaisten mahdollisuutta saada haltuunsa muun muassa verkossa tapahtuvaa tietojenvaihtoa. Tästä alleviivauksesta huolimatta perustelut jutun uutisoinnille jäävät ohuiksi.

HS:n journalistinen valinta on vain lihapadan mauste. Ydin on, kuka tai mikä taho oli vuodon takana. Tämä voi olla se perusasia, johon puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö haluavat selvyyden. Sen vuoksi on käynnistynyt poliisitutkinta. Sen yhteydessä myös HS:n toimittajan kotiin tehtiin etsintä. Vastakkain joutunevat lähdesuoja ja maan turvallisuus, kun tutkinta etenee. Kihara juttu.

Mutta ei asia ole niin vakava, etteikö siitä tehtäisi politiikkaa. Kohu saattaa yltää myös tuleviin presidenttiväittelyihin, vaikka vuotokysymyksiin vastaillaan virasta käsin, ei ehdokkaan ominaisuudessa. HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkisen jutun mukaan poliisit tulivat sunnuntaina illalla kahdestaan kouluikäisen lapsen kanssa asuvan toimittajan kotiin. Jutussa nähtävästi haluttiin hieman dramatisoida kotietsintää ja saada sympatiaa. Poliisivaltio-syytökset ovatkin jo ilmassa.

Tiedustelu on lähtökohtaisesti salaista, muutenhan se olisi epäonnistunutta. Onnistunut tiedustelu on osa turvallisuuttamme ja kansakunnan etu.  Sitäkin pitää valvoa, tarpeen tullen myös median, kunhan lähteiden kanssa ollaan varovaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)